Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkstäderna – hot or not?

/

Mitt emot Faxeholmen längs Söderhamnsån ligger den stora byggnaden dit alla ungdomar är välkomna. Verkstäderna kallas möjligheternas hus, men hur många är det egentligen som går dit på fritiden?

Annons

Ett färgsprakande bemötande från entréns väggar visar att detta är ett ungdomshak och inget annat. Det välkända ljudet av bowlingklot som slår ner käglor ekar lång väg innan man kommer fram till bowlinghallen och cafeterian.

Anne Lindberg är verksamhetssamordnare och jobbar tillsammans med Marcus Wågström, ledare för Be-smart och Verkstäderna.

– Här finns det något för alla. Man kan förverkliga sina drömmar, detta är möjligheternas hus, säger Marcus Wågström.

De datorintresserade kan besöka it-caféet som har tolv speldatorer och två surfdatorer, som elever från Staffangymnasiets el- och dataprogram har hjälpt till att bygga upp och installera.

För de som föredrar en bra rulle kan besöka filmrummet som ligger intill. För att höja mysfaktorn har några ungdomar hjälpt till att få tag på billiga biostolar och bioduk.

– Filmrummet var det allra första som gjordes när vi drog igång med Verkstäderna 2007, där ungdomarna som ville ha filmrummet var med och byggde och letade grejer, berättar Anne Lindberg.

Hon trycker även på att det är viktigt att alla ungdomar ska veta att huset finns för alla, oavsett vad man än är intresserad av. Personalen påstår att Verkstäderna har ungefär 300 besökare om dagen i genomsnitt. Men säger sedan att det inte går att riktigt räkna och se exakt hur många det är som kommer hit, eftersom byggnaden är mycket stor.

Efter skoltid kommer oftast mellanstadieelever och senare på kvällen sysselsätter sig de äldre tonåringarna kring de aktiviteter som finns.

En nyhet på Verkstäderna är en Korpen-förening där ungdomarna själva får sitta i styrelsen och bestämma regler. Resultat från detta kan man bland annat hitta en trappa upp, där det finns en danssal och ett rum för kickboxning. Medlemskapet för att få tillgång till dessa saker ligger på 20 kronor för ett år, och då ingår även en försäkring om något skulle hända.

Anne Lindberg berättar att personalen brukar ha fullt upp att hinna ta hand om alla, vill man något speciellt kan man gå till en disk som alltid är bemannad, till exempel för den som vill bli medlem eller inte hittar i byggnaden. Medlemskapet är kostnadsfritt och krävs för att man ska kunna använda sig av alla aktiviteter och allt material som finns i huset. Det finns en övre åldersgräns på till 25 år och de som är under 13 år får åka hem när klockan slår 20.00.

Linda Öjdahl som är mediepedagog på Medieverkstan är nöjd över de nya lokalerna de fått.

– Vi håller på att rigga en fotostudio som man kan få låna gratis, precis som kamerorna, berättar hon.

Medieverkstan håller även fotokurser och lär ut bildbehandling och hur man kan göra bra kortfilmer. Nästan samma koncept har grannen Drömverkstan, där den hantverkskunnige får chans att skapa konst och leva ut sin kreativitet. Johanna Holmberg som är en av grundarna till Drömverkstan talar om att både gammal som ung är välkommen. Hit brukar även skolklasser komma och hålla på med olika projekt.

– Huset är levande, oftast är det något som är under ombyggnation. Fattas det något som de unga vill ha tillgång till, ska de utan tvekan gå till oss. Vi brukar alltid komma till någon bra lösning där alla är nöjda i slutändan, säger Anne Lindberg.

Hon berättar även att man kan låna lokaler till speciella saker ibland, bland annat kommer ett gäng från medieprogrammet att anordna en modevisning i slutet av mars.

Grundtanken bakom detta aktivitetshus handlar i grund och botten om att ungdomarna själva ska få bestämma. Med utgångspunkt att tänka att "allt är möjligt". Det senaste som Söderhamns ungdomar anordnat var musikeventet "Midnight Music", en drogfri kväll med artister som Mange makers, Norlie & KKV och Newkid. Ett annat arrangemang som inte bara styrs av de vuxna är School’s out, som anordnas i samband med skolavslutningarna.

– Det är redan på gång vilka artister som ungdomarna önskar ska komma till årets School’s out, förklarar Marcus Wågström.

Det som personalen på Verkstäderna ska arbeta vidare på inför framtiden handlar om att finnas tillgängliga utanför lokalerna, till exempel på Stenö under somrarna. En ungdomsstyrelse och en lan-förening är två andra mål att uppfylla.

Trots detta anser många unga att de får en slags töntstämpel om de skulle gå dit. Det är något personalen inte verkar se.

– De ungdomar som inte går hit har väl andra sportaktiviteter att gå på, även om det går att utföra det mesta i vår streethall också. Vi är här och stöttar dem som kommer hit, säger Anne och Marcus.

Även om majoriteten av kommunens barn och ungdomar besöker Verkstäderna mer sällan eller aldrig, verkar det som om de inte ska behöva bli jagade till byggnaden. Personalen verkar nöja sig med tillvaron precis som den är.

– Det ska inte finnas något slut på det här, Verkstäderna är en samlingsplats för alla och ska ständigt förnyas på ungdomarnas villkor, det är något alla ska vara medveten om, säger Anne Lindberg.

Mer läsning

Annons