Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten orsak till att trafikljus är satta ur spel: "Det är väldigt frustrerande"

/
  • Trafikljusen i korsningen Kungsgatan-Norralagatan är utslagna av fukt.
  • Kurt Wallner har full koll på vilka trafikregler som gäller i korsningen utanför hans bostad.
  • Dennis och Robert Lund från Söderhamns entreprenad på plats för att laga trafikljusen.
  • För trafikanter som färdas längs Kungsgatan sitter en skylt som informerar om väjningsplikt.

Trafikljusen i centrala Söderhamn blinkar återigen gult. I väntan på att ljusen ska lagas igen får trafikanterna förlita sig på sina körkunskaper och vara extra uppmärksamma på skyltar.
– Det är väldigt frustrerande när det fungerar i två timmar för att sedan gå sönder igen, säger Andreas Forsberg på kommunens tekniska förvaltning.

Annons

Under de senaste veckorna har trafikljusen i de båda korsningarna där Norralagatan möter Kungsgatan och Norrtullsgatan slutat att fungera vid ett flertal tillfällen. Trots att kommunens underentreprenör varit på plats och lagat felet har problemet snabbt återkommit.

– Tidigare gick trafikljusen sönder en till två gånger per år men nu har vi nog varit uppe i 20 gånger under den senaste månaden. Trafikljusen är gamla och det har varit tal om att byta ut de länge men samtidigt kan vi inte påbörja en större operation med att gräva upp korsningen nu när vintern närmar sig, säger Andreas Forsberg, arbetssamordnare på Söderhamns kommuns tekniska förvaltning.

Läs mer: Trasiga trafikljus i Söderhamn skapar kaos: "Glada att det inte har hänt någon olycka"

Problemet med trafikljusen ligger under asfalten och en permanent lösning är därför troligtvis inte aktuell för ens till våren. Den fukt som tränger in i stolparna har ärgat sönder kablar samt kretskort vilket i sin tur slår ut trafikljusen.

Från kommunens sida har man varit i kontakt med sin underleverantör som har lovat att se över felet under inledningen av veckan.

– De har varit här och gett konstgjord andning tidigare men nu hade de fått tag i nya tillbehör. Så den här gången hoppas vi att det ska hålla fram till våren, säger Andreas Forsberg.

Läs också: Anna Idell påkörd i farlig korsning

De trasiga trafikljusen gör att trafikanterna måste vara särskilt observanta när de passerar genom korsningarna. Både Norralagatan och Kungsgatan är huvudleder, men trafikanter som färdas på Kungsgatan och Norrtullsgatan har ändå väjningsplikt och ska lämna företräde till fordon på Norralagatan. Men trots skyltning råder det ändå viss osäkerhet kring vad som gäller när trafikljusen inte fungerar.

Läs också: Slog ner trafikljus

Kurt Wallner bor längs Norralagatan och har märkt av en förändrad trafikmiljö under perioderna då trafikljusen varit trasiga.

– Problemet är faktiskt positivt för oss som bor här. Det blir en helt annan kvalité på boendet med en lägre bullernivå eftersom alla kör försiktigt och ingen behöver stanna.

Mer läsning

Annons