Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vässade blad i Söderhamns stadspark

/
  • – Folk brukar reagera när jag säger att jag kastar yxa. Många tror att man gör ofta gör illa sig men det händer sällan, säger Wilma Karlsson från Ljusne.
  • Drygt 40 stycken deltagare finns på plats under måndag och tisdag i Söderhamn.
  • Poängsystemet går från 1-5 och det gäller att träffa så nära mitten som möjligt.
  • – Yxkastning blir allt mer populärare i Tyskland. Vi har större måltavlor hemma så det är lättare att träffa, men än så länge går det bra här, säger Heike Rösch.
  • Wilma Karlsson värmer upp innan det är dags för tävling.
  • Wilma Karlsson ser tävlingarna i Söderhamn som ett bra tillfälle att komma i form inför SM i yxkastning i augusti.

Under måndag och tisdag fylls stadsparken i Söderhamn av yxkastare från Sverige och utomlands. En internationell cuptävling i yxkastning går av stapeln.

Annons

Cupen arrangeras av Tönnångers yxkastare och har lockat drygt 40 stycken deltagare. De flesta är från Sverige men även en handfull deltagare från Tyskland har letat sig till Söderhamn, bland annat den regerande tyska mästaren i yxkastning, Heike Rösch.

– Yxkastning blir allt mer populärare i Tyskland. Vi har större måltavlor hemma så det är lättare att träffa, men än så länge går det bra här, säger Heike Rösch.

En av de yngsta deltagarna i tävlingen är 15-åriga Wilma Karlsson från Ljusne. Efter att hennes pappa och morfar sysslat med yxkastning fick hon själv upp ögonen för sporten.

– Folk brukar reagera när jag säger att jag kastar yxa. Många tror att man gör ofta gör illa sig men det händer väldigt sällan, säger Wilma Karlsson.

Just nu håller hon på att förbereda sig för SM i yxkastning som arrangeras i Strömsund i augusti och ser cupen i dagarna som ett bra tillfälle att komma i form.

– Jag har goda medaljchanser eftersom det är jag och en annan tjej som är med i samma tävlingsklass, säger Wilma Karlsson.

Efter att cupen i Söderhamn drar arrangemanget vidare och tävlingar går av stapeln i Malung och Hällefors för att avslutas i Karlskoga under helgen.

Mer läsning

Annons