Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart fjärde barn är överviktigt

Vart fjärde skolbarn i Söderhamn är överviktigt.

Det visar skolsköterskan Caroline Persons egen undersökning.

Hon är överraskad och bekymrad.

Annons

Caroline Person är skolsköterska i grundskolan i Söderhamn. Hon har intresserat sig extra för övervikt och har lagt märke till att många skolbarn är överviktiga. Hon bestämde sig för att räkna efter hur många av hennes elever som väger för mycket, och blev själv överraskad av resultatet. Genom analysera barnens längd- och viktkurvor visade sig att mellan 19 och 25 procent är överviktiga eller feta.

- Du kan lita på siffrorna till hundra procent. Jag och min kollega har träffat och räknat på samtliga elever, säger Caroline Person.

Hon har använt sig av iso-bmi, som är anpassat till barn. Siffrorna gäller de 387 elever Caroline Person själv har ansvar för på tre av kommunens grundskolor. Hon vill inte berätta vilka skolorna är av hänsyn till de undersökta barnens integritet.

- Men jag misstänker att det är likadant på alla Söderhamns grundskolor. Mina kollegor pratar om samma problem, säger Caroline Person.

Man ska vara försiktig med att prata procent när det är så här relativt små undersökningar, påpekar hon. Och än så länge är det här ett arbetsmaterial.

Men siffrorna är oroande, övervikt leder till sjukdomar. Hjärt- och kärlproblem, diabetes, slitage på knän och höfter. Dessutom kan överviktiga barn få problem på skolidrotten, eftersom de inte vill visa sin kropp för kamraterna.

- Då hamnar barnen i en ond cirkel av för lite motion, menar Caroline Person.

Varför har det blivit så här?

- Det är förstås många faktorer. Dels att det finns tv dygnet runt, barnen sitter där eller framför datorn. De leker inte ute som förr. Många har tillgång till chips och godis för ofta. När vi var små delade vi på en tredjedels liter läsk. Nu får barnen 1,5 liter.

Mer läsning

Annons