Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmestugans framtid hotad

Värmestugans och projektet Trygg på stans framtid är i gungning. I höst tar pengarna slut och då riskerar verksamheterna nedläggning. Nu kämpar Stenbackens kooperativ för deras överlevnad.

Annons

Frågetecknen är många för den nyligen öppnade värmestugan, som tar emot bostadslösa och missbrukare i Söderhamn. Trots att verksamheten enligt Stenbackens boende- och arbetskooperativ, som sköter driften, har varit lyckad är dess fortlevnad hotad.

Värmestugan ingår som en del av det kommunala projektet Trygg på stan, som beviljades 300 000 kronor av kommunstyrelsen för tre projektanställningar.

Värmestugan, som finns i gamla Bingolotto-lokalen, har finansiering fram till och med augusti. Men sedan är det stopp.

Anders Ramstrand, ordförande för Stenbacken, fruktar att värmestugans existens är hotad.

– Stenbacken kan inte ta över driften själv. Och det fungerar inte att driva verksamheten enbart med volontärer, säger han.

Han kämpar nu för att värmestugan ska överleva på sikt och bli en permanent åtgärd. Han hoppas även att kommunen kommer att fortsätta stödja verksamheten.

Enligt Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd i Söderhamn, är projektet Trygg på stan och värmestugan inget aktivt ärende hos kommunstyrelsen.

Socialnämndens ordförande, Mattias Benke (S), vidhåller sitt tidigare uttalande om att det är osäkert om värmestugan kan vänta sig stöd från dem.

– Vi har inte fått någon ansökan om pengar, men huruvida en sådan förfrågan kommer att beviljas är oklart. Den diskussionen tar vi då, säger han.

Mer läsning

Annons