Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmestugan upp till beslut

/
  • Alla som måste få en chans till ett bra liv, tycker arbetslaget som besöker Värmestugan för en förmiddagsfika
  • För Peter Rautio och Micke Tengström är värmestugan viktig

På torsdag kommer kommunstyrelsen att ta beslut om Värmestugans framtid. Förmodligen blir det sex månaders andrum för att hitta en mer permanent finansiering.

Annons

Politikerna föreslås då besluta om sex månaders förlängning av hyresbidraget.

– Vi är helt beroende av bidrag från kommunen till lokalhyran, säger Anders Ramstrand ordförande i Stenbackens Boende och Arbetskooperativ.

Utöver hyreskostnader behövs även pengar till verksamheten. Anders Ramstrand berättar att man besökt RIAs verksamhet i Gävle och tror att det även i Söderhamn ska finnas möjlighet för en liknande verksamhet.

– Vi behöver åtminstone sex månader för att försöka hitta en permanent lösning av finansieringen av verksamheten och lokalen här. Vi vill även ha en dialog med socialförvaltningen, säger Anders Ramstrand.

För många av Söderhamns missbrukare har värmestugan gjort skillnad. Att ha en plats att gå till där man fortfarande har ett människovärde betyder mycket.

– För mig betyder värmestugan överlevnad. Hit kan man komma och få den sociala biten fixad med rutiner som är svårt när man är bostadslös, berättar Micke Tengström.

– Vad kostar inte jag per dygn som fullblodsnarkoman och kriminell, frågar Micke retoriskt apropå diskussionen om värmestugans ekonomi och existens.

Mer läsning

Annons