Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmestugan får ge plats åt nya lägenheter

/
  • Fastighetsbolaget Skräddarholmens AB i Söderhamn har via Lennart Schönning, Bromma, ansökt om lov för att bygga om det grå betonghuset som än så länge härbärgerar Värmestugan, till ett bostadshus.

Det finns planer på att bygga om Televerkets gamla hus – inklusive Värmestugan – till ett flerbostadshus med tio nya lägenheter.

Annons

Om allt går som smort kan det bli byggstart i slutet av det här året. Men först krävs det en ändring i detaljplanen som tillåter en ny användning av fastigheten från kontorsverksamhet till flerbostadshus.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden har sagt ja till en sådan förändring under förutsättning att det blir ett avtal mellan fastighetsägaren och nämnden.

– Ett sådant avtal har vi nu, säger Dick Nilsson, KUS.

Det innebär att fastighetsbolaget Skräddarholmen AB i Söderhamn, som äger fastigheten Elefanten 3, får betala för planändringen.

I ritningarna som har lämnats in till bygg- och miljökontoret har de smala kontorsfönstren bytts ut om större fönster med fönsterfoder av äldre karaktär och en bredare profilerad "list" mot det platta yttertaket för att ändra husets yttre karaktär.

Och det som i dag är Värmestugan kommer att byggas om till sammanlagt tre lägenheter – två stora och en liten.

Anders Ramstrand, ordförande i kooperativet Stenbacken, som driver Värmestugan, känner till ombyggnadsplanerna.

– Vi har full förståelse för att fastighetsägarna vill utveckla huset, säger han.

Värmestugans hyreskontrakt sträcker sig till den sista juni, och vad som händer sedan vet han inte i dagsläget.

Mer läsning

Annons