Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmerekord gånger två – trots trasig termometer

/

Söderhamn har värmerekordet i Hälsingland. Den 27 juli uppmättes rekordvärmen 35,1 grader, men det kunde varit ännu högre.

Annons

Om du är tillräckligt gammal för att minnas sommaren 1994 – då gör du det. Det var den sommaren vi (nästan) grävde guld i USA. Det var också sommaren som vägrade ge upp.

Värmeböljorna löste av varandra och däremellan drog tromber och tropiska nätter fram. Våren var som i år kylig och sommarstarten seg. På midsommaraftonsmorgonen regnade det i stora delar av Hälsingland. Men framåt eftermiddagen sprack det upp. Sammanfattningsvis kan man säga att det var då det började.

Räddningstjänsten stod i beredskap efter att Hälsingland fick högsta brandrisk.

Kulmen nådde vi i Söderhamn i slutet av juli. Först slogs värmerekord den 26 juli med 33,6 grader. Det gamla rekordet var från 1975 och var på 32,8 grader.

Stränderna i kommunen fylldes till sista millimetern. I Stenö samlades såväl söderhamnare som turister för att njuta av svalkan havet gav – med vattentempen 26 grader.

Dagen efter, den 27 juli, small det till ordentligt. Väderbiträdet Leo Fransson på Flygflottiljen F15 läste av en högstanotering på 38 grader på den max-termometer som registrerar dygnets högsta temperatur. Problemet var bara att termometern inte klarade trycket. Den gick helt enkelt sönder och värdet kunde inte kalibreras och därmed godkännas. Den officiella högstanoteringen hamnade därmed på beskedliga 35,1 grader.

Hur varmt det egentligen var den dagen i Söderhamn får vi sannolikt aldrig reda på, men det pratades om temperaturer på över 39 grader på F15 den dagen. Rekordet stannade i vilket fall på nämnda 35,1 grader och det står sig än i dag i landskapet.

För de som hade semester sommaren 1994 var stranden den givna platsen. Men för de som jobbade var läget lite annat. På Rådhustorget jobbades det med att få kullerstenarna på plats, men värmen hindrade inte.

– Nu är det varmt och skönt att jobba, sade killarna med glatt humör till tidningen.

Mer läsning

Annons