Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världspremiär för nya Star Wars-filmen – en succé i Trönö

/
  • Uno Krantz och Anders Tång i filmklubben Karin Swanströms vänner bjöd in till världspremiär.
  • Viggo Bergman, Allan Ramsay och William Palm ville inte missa Star Wars-premiären.
  • Daniel och Lena Bjerknes hade bänkat sig på första raden i biosalongen.

På onsdagskvällen bänkade sig Star Wars-entusiaster i hela världen för att se nya filmen The Force Awakens. Trönö bio var en av biograferna i Sverige som visade filmen på världspremiärdagen.

Annons

Popcornsdoften spred sig i biosalongen och bänkraderna i IOGT-NTO-lokalen i Trönö fylldes på. Trönöborna ville inte missa världspremiären av nya Star Wars-filmen The Force Awakens, och redan 45 minuter innan start kom de första besökarna för att få en garanterad plats.

Läs mer: Årets mest hajpade film är här

Läs mer: Nya Star Wars är en kärleksfull hommage till Kraften - "Fansen kan andas ut"

Kompisarna Viggo Bergman, Allan Ramsay och William Palm kom till biopremiären tillsammans.

– Jag har sett alla Star Wars-filmer och nu vill jag se fortsättningen. De är spännande, jag tycker om sci-fi och rymden. I den här filmen tror jag att de onda tar över först och sen de goda och sen kommer de fler filmer, säger Viggo Bergman, 12 år.

Allan Ramsay, 13 år, höll med:

– De är bra, de har coola grejer som rymdskepp. Men de första filmerna såg jag när jag var liten, säger han.

För William Palm, 12,5 år, var det första Star Wars-filmen.

– Jag kommer hit för att äta popcorn, dricka läsk och vara med mina kompisar. Och så hoppas jag att få se trippelsvärd och Chewbacca! Om jag gillar filmen så ska jag se de andra sen, säger han.

Läs mer: Crowdfunding räddar Trönö bio?

Daniel och Lena Bjerknes hade bänkat sig på första raden i biosalongen.

– Det är så roligt med bio i Trönö. När det händer något här, då vill man vara med. Det var så längesen vi såg de andra Star Wars-filmerna, men det blir spännande att se hur de har åldrats och hur de hämtar upp historien, sa Lena Bjerknes.

– Jag hörde att det var ungefär 500 biografer som ska visa filmen, och så är Trönö en av dem. Det känns ju extra roligt! Och sen är det trevligt med fikapausen i mitten, då kan man passa på att prata med folk, sa Daniel Bjerknes.

Läs mer: Digitalisering av bion i Trönö

Filmklubben Karin Swanströms vänner driver bion i Trönö och digitaliseringen i början av hösten har gjort det lättare för dem och många andra mindre biografer att visa filmer på premiärdagen.

– Det är så enkelt nu. Tidigare skulle man ställa sig i kö för att få filmen, men nu är det i princip bara att visa vad man vill. Just Star Wars var självskrivet för oss. Jag är själv ett stenhårt Star Wars-fan, och vi trodde att det här skulle locka många, säger Anders Tång, i filmklubben.

Läs mer: Stumfilmsfestival i Trönö

Det är fjärde filmen föreningen visar sedan digitaliseringen och som mest har ett 70-tal besökare kommit.

– Det finns ett intresse för bio, det märkte vi redan innan digitaliseringen. Rekordet var då vi visade Åsa-Nisse för flera år sedan, då kom runt 100 personer. Efter flera år i klubben har vi fått en viss fingertoppskänsla för vad folk vill se, och det är oftast svenska filmer, säger Anders Tång.

Läs mer: I den här ordningen ska du se de första Star Wars-filmerna

Mer läsning

Annons