Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varken kommunens eller Bulgariens ansvar

/

På stormötet som hölls i Söderhamn på tisdagen, konstaterade representanterna att bärplockarna varken är Bulgariens eller kommunens ansvar.

– Om man har tagit sig hit med egna medel borde man kunna ta sig hem med egna medel också, säger kommunens tekniske chef Lars Stål.

Annons

Det var ett stort medieuppbåd som bevakade stormötet på Ranbogården utanför Söderhamn på tisdagen. Representanter från polis, kommun, sociala myndigheter och den bulgariska ambassadören närvarade. Problemen för bärplockarna i Söderhamn diskuterades, men några konkreta åtgärder vidtogs inte.

– Vi behöver all hjälp vi kan få för att sprida den här mer rättvisa bilden av hur det är att vara bärplockare. Det hänger inte guldtackor från bärbuskarna i Söderhamn, säger Sven-Erik Lindestam.

Situationen är väldigt svår just nu för många bärplockare i Sverige. Hur påverkar de här händelserna bilden av Bulgarien?

– Uppriktigt sagt är det bärplockarnas eget beslut att komma hit. De blev lovade arbete och uppehälle, men blev exploaterade. De är fattiga men uppriktiga människor, säger Svetlan Stoev, Bulgariens ambassadör.

På onsdagen ska Bulgariens ambassadör träffa representanter från svenska Utrikesdepartementetet för att diskutera frågan vidare.

Mer läsning

Annons