Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vann resa till världskongress i Indien

/
  • Patrik Karlsson är riktigt spänd på äventyret.
  • Snart är det dags att börja packa. Förutom sina egna saker kommer de ta med gåvor till arrangörerna i Indien, bland annat en svensk flagga.
  • Patrik Karlsson och Carina Karlsson känner av resfebern. Carina är själv aktiv i Nätverk Gävleborg, det lokala nätverket i Svenska Downföreningen.

Patrik Karlsson vann det åtråvärda priset i Svenska Downföreningens utlottning – en resa till världskongressen för Downs syndrom i Indien. I mitten på augusti lyfter planet för han och hans mamma Carina Karlsson.

Annons

Svenska downföreningen ville skicka en representant för Sverige till världskongressen för Downs syndrom i Chennai, Indien. En tävling anordnades därför under hösten. Patrik Karlsson, med både Downs syndrom och autism, anmälde sig till utlottningen tillsammans med mamma Carina Karlsson. Den 21 mars, på rocka sockorna-dagen, kom beskedet.

– När jag fick sms:et såg jag inte vad det stod. Jag frågade min vän om hon kunde läsa det och hon sa att Patrik hade vunnit tävlingen. Jag förstod knappt att det var sant, jag fick nypa mig i armen, säger hon, samtidigt som hon visar gåshuden hon får på armarna.

Betalar för resan gör föreningen och deras insamling. Planeringen får Carina och Patrik sköta, som vaccinationer och visum. Det mesta av tiden har gått till förberedelser – som också är nyckeln till att de ska komma iväg.

– Vi har till exempel tittat på flygplan på Youtube för att förbereda Patrik. Det gäller att träna, träna, träna, säger Carina.

Och tränat har de gjort i snart fem månader nu. Hon är mest orolig över flygturen och har försökt att förbereda Patrik så mycket som möjligt på vad som väntar, till exempel har de besökt Arlanda två gånger.

– Det är inte ofta som folk med Downs kommer iväg på resor. Det här blir Patriks första utlandsresa, säger Carina.

På kongressen kommer de att gå på Bollywood-dans, filmvisningar och galamiddag. Det kommer även att hållas föreläsningar med människor inom medicin och forskning. Kongressen är till för alla, både för de med Downs syndrom och för de som vill lära sig mer om diagnosen.

Carina och Patrik får också sällskap av Carinas väninna och hennes dotter, som bestämde sig för att följa med. Väntan är snart över, och resfebern är hög.

– Det här är otroligt stort för oss. Jag har kämpat hela livet för att min son ska få det så bra som möjligt, ibland i motvind. Men det här känns som en belöning efter allt vi gått igenom. Det känns som en dröm. Det här är vårt livs äventyr, säger Carina.

Kongressen hålls var tredje år, sist var den i Sydafrika och nästa gång är den i Skottland. Och dit blir det förmodligen också en resa, om Carina får bestämma.

Mer läsning

Annons