Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallvik återigen misstänkt för miljöbrott

När Vallviks bruk skulle starta upp sitt nya blekeri trodde operatören att han släppte på varmvattnet. Istället öppnades fel ventil, och en stor mängd lut rann ut i avloppet.

Nu riskerar företaget åtal.

Annons

Bara två veckor efter att Vallviks bruk anmäldes för misstänkt miljöbrott är det nu dags igen. Då hade företaget släppt ut för mycket svavel, och det behövde utredas om ett oljeutsläpp som kustbevakningen upptäckt kom från bruket. Nu har företaget av misstag släppt ut en stor mängd lut.

Det var den 25 november som företaget skulle starta upp sitt nya blekeri, som de investerat 90 miljoner i. Operatören trodde att han släppte ut hetvatten. Men fel ventil öppnades, och 21 kubikmeter lut släpptes ut i avloppet.

För höga halter av natronlut kan leda till frätskador, om pH-värdet överstiger 12. Vallviks bruk bedömer att värdet inte bör ha nått högre än 11,5.

Länsstyrelsen misstänker att incidenten inträffade på grund av oaktsamhet. De kan inte heller utesluta att det höga pH-värdet som utsläppet orsakade inte ger några skador, eftersom vanligt vatten har ett normalt pH-värde på sju.

– Vallvik har inte heller något tillstånd för att släppa ut kemikalier på det där sättet, säger Torbjörn Holmgren på länsstyrelsen som handlagt ärendet.

Länsstyrelsen skriver i sin anmälan att "det är av mycket stor betydelse att ventiler inte öppnas utan att ha kännedom om vad som kan ske".

– Det är alltid bekymmersamt med den här typen av incidenter som leder till utredningar och åtgärder, men det ska inte kunna hända igen, säger Robert Jensen, vd på Vallviks bruk.

Företaget har redan tagit bort handtaget på ventilen, så att lutet inte ska kunna öppnas i blekeriet av misstag.

– Det är alltid bra när det går att vidta så konkreta åtgärder. Alla berörda har informerats om det som hänt, säger Robert Jensen.

Nu har Länsstyrelsen överlämnat ärendet till polisen för utredning om misstänkt miljöbrott.

Mer läsning

Annons