Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsmisstänkt portad från Bollnäs bibliotek

/

Bibliotekschef Nils Rundkvist blev bestört när han fick höra om det som tros ha skett på en av bibliotekets toaletter. Han hade länge haft ögonen på den misstänkte våldtäktsmannen och hans udda beteende.

Annons

Stämningen på biblioteket har inte förändrats sedan det framkommit att en våldtäkt mot barn misstänks ha ägt rum på en av deras toaletter. Inga besökare hade under fredagen heller tagit kontakt med personalen för att ställa frågor eller kommentera händelsen.

Den misstänkte mannen, som är i 30-årsåldern och kommer från Bollnäs kommun, har enligt Nils Rundkvist varit på biblioteket i stort sett varje dag det senaste halvåret. Efter att både personal och besökare såg att han kom ut från toaletten tillsammans med en liten pojke kände de sig tvungna att polisanmäla.

– Jag blev bestört, överraskad, men ändå inte förvånad eftersom jag hade blivit varnad för den här mannen av personalen på biblioteket i Bollnäs. Där har han blivit portad på grund av sitt beteende mot barn, säger Nils Rundkvist, bibliotekschef.

Efter att ha hört rykten om att mannen tidigare dömts för sexbrott mot barn tog Nils Rundkvist kontakt med polisen genom vaktbolaget Securitas för att ta reda på om det gick att porta mannen även från biblioteket i Söderhamn. Något svar hann han aldrig få, innan den misstänkta våldtäkten skedde dagen därpå.

– Hans utseende sänder inga signaler om en typisk pedofil, men han har ett udda beteende. Han har ofta haft småkillar hängande runt sin laptop, säger Nils Rundkvist.

Nils Rundkvist ser ingen anledning till att föräldrar som besöker biblioteket med sina barn ska vara oroliga. Biblioteket kommer inte heller att vidta några särskilda åtgärder efter det som misstänks ha hänt.

– Vi slutade använda systemet med nyckel till toaletterna eftersom det inte fungerade. Det hände att besökare hämtade nyckeln av personalen men sedan aldrig lämnade tillbaka den. Och om vi ska sätta upp övervakningskameror utanför toaletterna blir det ju plötsligt en integritetsfråga.

Den misstänkte mannen sitter fortfarande häktad. Åklagaren har två veckor på sig att väcka åtal.

Mer läsning

Annons