Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsbrott drar ner Söderhamn

/

Söderhamn hör till de minst säkra kommunerna i landet, enligt en nyligen publicerad kartläggning.

Annons

För femte året har Sveriges kommuner och landsting, SKL, sammanställt antal polisanmälningar om stölder och våldsbrott, antal inskrivna på sjukhus minst ett dygn på grund av oavsiktliga skador och utvecklade bränder i byggnader.

Den föga hedervärda 258:e-platsen tillfaller Söderhamn, överlägset sämst i Gävleborg men ändå bättre än 2011 då placeringen var 264:e. För Söderhamn är det främst hög förekomst av våldsbrott och stölder som drar ner resultatet.

Söderhamns kommunalråd, Sven-Erik Lindestam (S), välkomnar undersökningen och tycker den är ett värdefullt verktyg.

– Det är klart att det här inte är en bra placering. Antal anmälda våldsbrott och stölder sticker ut. Men nu ser vi vilka områden som det finns mer att göra inom, säger han.

Enligt Jan Ekholm, biträdande brottsförebyggande chef för polisområde mellersta Gävleborg, är trygghet en komplex fråga.

Lösningen är inte nödvändigtvis fler poliser.

– Det här berör mer än bara polisväsendet. Det kan till exempel vara belysning på stan, där Söderhamns kommun faktiskt har tagit ett stort ansvar, säger Jan Ekholm.

Någon enkel lösning på Söderhamns problem har han inte. Däremot tror han att nyckeln ligger i förebyggande arbete.

– För att vända det här krävs det att vi jobbar förebyggande gentemot ungdomar. Där har hela samhället ett ansvar, säger han.

Mer läsning

Annons