Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläpp kan skada skärgårdsprofilering

/

Söderhamn marknadsför sig som en skärgårdskommun med vacker natur.

Frågan är vilken effekt oljeutsläppet får på den profilen.

Annons

Hur stor skada Söderhamns skärgårdsrykte tar av det omfattande oljeutsläppet är oklart. Men oron, den finns där.

– Vi är oroade eftersom vi har den starka skärgårdsprofil som vi har, säger Ingemar Olofsson, chef vid kommunens planerings- och utvecklingsavdelning.

Sven-Erik Lindestam menar att det är för tidigt att spekulera kring frågan, men han tror inte att människor kommer att undvika Söderhamn på grund av det inträffade.

Utsläppet kom som en chock, och Lindestam tycker inte att kommunen hade kunnat göra någonting för att förhindra katastrofen. På frågan om hur kommunen kommer att arbeta för att förhindra liknande olyckor i framtiden svarar han:

– Hur vi kommer att jobba med utsläpp? Förhoppningen är att det inte ska bli några utsläpp och det finns ett antal lagar och regler som industrierna har att följa när en olycka inträffar, som vid Långrör, där det var en oerhörd kraftfull och samlad insats. Det går inte att gardera sig hundra procent mot olyckor.

Är det en balansgång mellan att värna om arbetstillfällen och att ställa hårdare krav på företagen?

– Nu äger ju inte vi frågorna kring lagstiftningen och hur den ser ut, det är olika lagar och förordningar som riksdag och regering har att följa. Sen ligger det på kommunen att sköta vissa delar av tillsynen men när det gäller tillstånd, lagar och regler som ska följas är det staten som bär ansvaret. Jag ser ju inte att det behöver vara en motsättning mellan arbetstillfällen och miljö, utan tvärtom.

Hur menar du?

– Det sker kontinuerligt stora förbättringar när det gäller arbetet för att minimera miljöpåverkan hos företagen. Vi har flera företag i kommunen som jobbar offensivt för att minimera miljöpåverkan.

Har kommunen tillräckliga resurser för den fortsatta saneringen?

– Vi hade ju inte haft tillräckligt med resurser för att ta hand om det som låg på ytan om inte Kustbevakningen hade kommit upp med sina fartyg. Därför är det så viktigt att kommunen jobbar tillsammans med företaget och andra aktörer och kommer fram till vilka åtgärder som ska sättas in.

Mer läsning

Annons