Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatta för brott glöms bort

/

Rättapparaten fokuserar mycket på de misstänkta, så mycket att brottsoffren ibland glöms bort.

Annons

Sten Sundqvist är ordförande för brottsofferjouren i Söderhamn. Han anordnar på tisdagen tillsammans med länets andra brottsofferjourer en manifestation, på Internationella brottsofferdagen.

Varför behövs brottsofferdagen?

– Brottsoffer har en utsatt situation. Jag har jobbat som polis i 45 år och vet att det tänks väldigt mycket på de misstänkta. Men brottsoffren glöms ofta bort. Brottsofferjourerna kom till för att tillvarata brottsoffers rätt till samtal, stöd, hjälp och skadestånd. Vi jobbar också mycket som vittnesstödjare. Allt arbete är ideellt.

Vad går manifestationen ut på?

– Syftet är att belysa brottsoffers situation. Vi kommer att hålla föreläsningar på högskolan i Gävle och sända dem via videolänk till Ljusdal, Hudiksvall, Söderhamn och Sandviken. Det kommer att handla om våld mot personer med funktionsnedsättning, brottsoffrens övergivenhet och mer allmänt om hur forskningsläget ser ut. Det är fina föreläsare som vet vad de pratar om.

Vad hoppas ni på för resultat?

– Vi vill sprida kunskap om brottsoffer och deras situation, men också berätta mer om vad vi sysslar med. Vi hoppas att kunna ge kännedom om det och kanske även skapa ett engagemang för frågorna, i bästa fall rekrytera personer som vill hjälpa till.

Mer läsning

Annons