Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgivare för nazistsajt vill frias av Högsta domstolen

Söderhamnaren Martin Saxlind dömdes till fängelse efter det uppmärksammade Kärrtorpupploppet. Nu överklagar han fängelsedomen till Högsta domstolen i hopp om att frias.

Annons

Den 15 december 2013 hölls en manifestation mot rasism och fascism i Kärrtorp i södra Stockholm. En grupp motdemonstranter kom till platsen och det blev en våldsam sammandrabbning.

Läs opinionstexten: Att ge sig på barnfamiljer och pensionärer är ynkedom

Söderhamnaren Martin Saxlind var en av dem som efteråt fälldes för våldsamt upplopp.

Läs om rättegången i höstas: Anklagade tiger om attacken i Kärrtorp

Han dömdes till sex månaders fängelse i Södertörns tingsrätt i september, en dom som fastställdes av hovrätten i februari.

Läs mer: Döms till fängelse trots nya uppgifter i hovrätten

Martin Saxlind har tidigare bott i Hudiksvalls kommun och har en framträdande roll inom nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, som ansvarig utgivare för sajten Nordfront.

Nu överklagar han sin fängelsedom till Högsta domstolen i hopp om att frias eller åtminstone få ett lindrigare straff. I överklagandet framhålls att han var på plats i Kärrtorp som journalist för sajten, och att han inte aktivt deltog i upploppet.

Under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten visades filmklipp från händelsen, bland annat från Svenska motståndsrörelsens egna beslagtagna filmer.

På filmklippen syns hur Martin Saxlind tillsammans med ett 30-tal män tågar mot Kärrtorps centrum, där manifestationen pågår.

Mer läsning