Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmanar till eldning med förstånd

/
  • Ingemar Jonsson och Ronny Fredriksson, Stugsunds IK, förbereder säkerheten inför majkasen vid Stuvarvallen.

Tänd kontrollerat och nyktert. Ha vatten och krattor till hands. Det är grundläggande råd från Räddningstjänsten inför valborgsmässoeldarna.

Annons

Brandfaran i våra trakter ligger mellan måttlig och stor. Men det är ingen risk för eldningsförbud under Valborgsmässafton. Det är fortfarande blött i marken och grönskan är mindre än normalt vid den här tiden.

- Men, varnar brandmästare Stefan Sahlén, gammelgräset är torrt. Å andra sidan hinner det grönska ännu mera fram till lördagskvällen då kasarna tänds.

Än så länge har tolv större kasar anmälts till räddningstjänsten. De finns bland annat vid Stuvarvallen i Stugsund, Sandarne Idrottsplats och Brottarkojan i Vallvik. Ytterligare några kommer säkert, tror Stefan Sahlén.

Räddningstjänsten ger inget tillstånd i fråga om kasar men vill att de större anmäls. Dels för att ha en ansvarig kontaktperson om något skulle hända men även för att ge viktig information.

Det man bör tänka på är att aldrig elda plast och målat. Inte heller däck som ger en direkt miljöpåverkan.

Naturligtvis måste det finnas vatten i närheten och även krattor. När kasen brunnit färdigt måste den passas tills faran är över.

- Och så bör man inte vara onykter när man eldar, säger Stefan Sahlén.

Mer läsning

Annons