Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdraget slutfört: räddningsfordonen på plats

/

Årets insamling till Nayif Yenigün räckte till en brandbil och två ambulanser som nu har levererats Kurdistan. Tillbaka i Sverige är gruppen bakom insamlingen upprymda, glada och redo att börja planeringen inför ännu en leverans nästa år.

Annons

Det tog närmare en vecka att sträckköra de 493 milen. Allt gick bra tills man nådde gränserna utanför Schengen-området. Ambulanserna släpptes förbi utan bekymmer men den svenska brandbilen rönte tullarnas nyfikenhet. Gruppens deltagare blev oroliga att den skulle plockas ner i sina beståndsdelar av de nitiska tjänstemännen.

– Vi hade en tank full med gosedjur och leksaker från Hudiksvall. Det fick bara inte hända, säger Thomas Larsson.

Men allting löste sig och efter fem dagars resa kunde den lilla karavanen rulla in i Nusaybin, slutdestinationen. Där möttes de av ambulansen som de lämnade över förra året.

– Den har rullat 7 000 mil sedan slutet av i oktober förra året. Den har gjort mycket nytta. Det var roligt att se, säger Johan Hansson.

Det var andra året som insamling till Nayif Yenigüns minne resulterat i en leverans av räddningsfordon. Det blir en fortsättning även nästa år.

– Det finns ingen anledning att inte göra det igen. Det var roligt, kändes meningsfullt och bevisligen fungerar det, säger Thomas Larsson.

Hela resan filmades av en tv-fotograf som varit med under hela resan. En dokumentär är under produktion.

Mer läsning

Annons