Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik besökare orsakade rush till Stenö: "Max två fynd om året"

Vitgumpsnäppa – har du hört talas om den? Det har fågelskådarna, men långt ifrån alla har sett den. När den sällsynta gästen landade i Stenö kom därför ett lämmeltåg av fågelvänner med kikare över axeln.

Annons

Ett par hundra meter från fågeltornet skymtar flera fåglar varav en drar all uppmärksamhet till sig: vitgumpsnäppan, en nordamerikansk vadarfågel som i regel inte landar i Sverige. Via mobiltelefoner får ryktet om dess ankomst vingar och så klingar det plötsligt av olika dialekter vid Stenöorns naturreservat.

– Jag har ju aldrig sett den förr, förklarar Dag Rådström, varför han och Malin Rådström åkt tre timmar från Hässelby i Stockholm och sedan småspringer från bilen för att pricka av vitgumpsnäppan.

Malin Rådström och Dag Rådström från Hässelby åkte tre timmar med bilen för att skåda vitgumpsnäppan.

Och den bevingade gästen är ovanlig. Den förekommer några gånger per år i Sverige, men besöket i Hälsingland torde vara smått unikt. Men tanke på det är ruschen till Stenöorn lätt att förstå, men hur föds ett sådant fågelintresse?

– När jag fyllde 50 fick jag en tubkikare och en handkikare, då satte det fart. Jag fick 400 svenska arter förra året, säger Dag Rådström.

I mitten längst uppe syns den sällsynta gästen, för den som inte hinner till Stenö.

Det innebär många timmar i bil. Under dagen kommer och går många fågelskådare som fullföljt dagens uppdrag ute i naturreservatet. Även Dag och Malin Rådström ser vad de kommit för att se.

– Ja, det här var ju kul, då fick jag nog nummer 292 eller 93. Snart är man i 300-klubben, säger Malin Rådström.

Anette Westin och Bodil Bernström stod intill en fågelsjö i Enköping när de plötsligt fick veta att en sällsynt gäst från Nordamerikafanns att beskåda i Stenö.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning