Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydligare regler för sälskador

/
  • Maria Widemo (till höger) och Veronica Lauritzsen på länsstyrelsens natur- och viltenhet hade i torsdags ett givande möte i Söderhamn med länets yrkesfiskare.

Systemet för utbetalning av sälskadeersättning till länets yrkesfiskare har kritiserats. Efter att ha lyssnat på yrkeskåren lovar länsstyrelsen bättring.

Annons

Förra året fick Gävleborgs yrkesfiskare omkring 2,6 miljoner kronor i sälskadeersättning.

Men kriterierna för hur och vem som ska få ta del av sälpengarna har kritiserats. En del har till exempel ansett att reglerna gynnat vissa grupper av fiskare mer än andra.

– Variationen bland yrkesfiskarna är jättestor och de fiskar på så många olika sätt. Det gör att en enda modell för beräkningen av sälskadeersättningen kan slå väldigt olika, säger Maria Widemo, som arbetar på länsstyrelsens natur- och viltenhet.

Det nuvarande ersättningssystemet togs fram under 2002. Sedan dess har reglerna reviderats några gånger.

Trots det har kritikerna inte tystnat.

Inför torsdagens möte i Söderhamn hade länsstyrelsen därför skickat ut en enkät till länets samtliga yrkesfiskare, drygt 40 personer.

Där fick de ge sin syn på saken samt hur ersättningen ska se ut och fungera.

– Det är viktigt att vi har sådana här möten för att få in synpunkter och för att kunna räta ut frågetecken. Det vi försöker göra nu är att hitta en gyllene medelväg, som ska passa så många som möjligt, säger Maria Widemo.

Enligt hennes kollega Veronica Lauritzsen hoppas länsstyrelsen på att det här blir den sista revideringen av systemet. Åtminstone på några år.

Mer läsning

Annons