Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om förorenat vatten snart löst

I tio år har Söderhamn Nära kämpat mot det cancerframkallande ämnet BAM i Ålsjöns grundvattentäkt. Nu har de kommit överens med Trafikverket om förlikning.
– Vi hoppas kunna hitta källan, säger Veronica Henriksson, VA-chef på Söderhamn Nära.

Annons

Redan 2002 upptäcktes för höga halter av BAM, en cancerframkallande biprodukt från ett i dag förbjudet ogräsbekämpningsmedel, i Ålsjöns grundvattentäkt.

Efter år av provtagningar och analyser kom Söderhamn Nära fram till att den troliga källan är stationsområdet vid Kinsta, där banvallen korsar Söderalaåsen.

Hittills har saneringen av det cancerframkallande ämnet kostat Söderhamn Nära 12 miljoner kronor. Pengar som de nu vill att Trafikverket ska betala.

– Vi tror att de är skyldiga och det normala är att det är den som har förorenat som ska betala för saneringen, säger Veronica Henriksson, som representerat Söderhamn Nära i förhandlingarna.

Den oberoende parten Sveriges geologiska undersökning, SGU, ska nu granska både Söderhamn Näras och Trafikverkets egna undersökningar för att bedöma ansvarsfrågan.

– Om SGU kommer fram till att Trafikverket är skyldiga till föroreningen kommer de att få betala alla pengar vi hittills lagt ned och kommer att lägga ned på sanering. Det är i dag 12 miljoner kronor, säger Veronica Henriksson.

Enligt Söderhamn Nära har det aldrig varit farligt att dricka vattnet, då föroreningen legat under gränsvärdet.

Annons