Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två självtvättar av bilar ska byggas nästa år

/
  • Ungefär så här är det tänkt att biltvätten vid Bilprovningen ska se ut.
  • Här, mellan Resecentrum och Kuriren, ska det byggas ytterligare en biltvätt.

Nu har företaget Gowash fått bygglov för att öppna en biltvätt bredvid Bilprovningen. Ungefär samtidigt öppnar ytterligare en biltvätt och då är det i stället Falu Biltvätt AB som är företaget bakom.

Annons

På tisdagen beviljades fastighetsbolaget Perium bygglov för en gör-det-själv-tvätt i Söderhamn. Biltvätten, vars företagsnamn är Gowash, ska byggas bredvid Bilprovningen på Flygvägen. Den fastigheten ägs av Perium.

Läs mer: Självtvätt av fordon: Ny Sverigekedja premiärbygger i Ljusdal

Förutom i Söderhamn ska man etablera sig i Ljusdal, Sundsvall och Örnsköldsvik. På sikt ska företaget bli en kedja över hela landet. Men bygget i Söderhamn får vänta lite. Planen är att öppna runt mars månad och tvätten kommer att ha tre eller fyra platser.

– Nu börjar det ju bli vinter så förmodligen väntar vi med att börja gräva till efter årsskiftet, det är ingen bra tid att börja nu. Anläggningen tar ungefär sex veckor att bygga och jag skulle tro att vi börjar så fort vi kan efter årsskiftet, säger Håkan Ruda, affärsutvecklare på Perium och etableringsansvarig på Gowash.

Intresset för en självtvätt tror Håkan Ruda är stort.

– De flesta kommuner vill inte att man tvättar på uppfarten av miljöhänsyn. Den här tvätten är byggd så att man har allt där, man behöver inte ha med sig något. Det är den stora fördelen, och att det är enkelt. Många vill ju tvätta sina bilar själva, säger Håkan Ruda.

Ytterligare en gör-det-själv-tvätt är på gång i Söderhamn. Den ska byggas av Falu Biltvätt AB och fick bygglov i juni. Tvätten ska placeras mellan Resecentrum och Kuriren. Just nu är man inne i en process för att hitta en entreprenör för mark och betong, men själva tvättanläggningen är beställd.

Läs mer: Ny miljövänlig tvätt ska ge renare personbilar

Tanken var att den skulle vara färdig innan årsskiftet men bygget har försenats, berättar ägaren Anders Nygårds.

– Vår ambition är att öppna i mars. Vi bytte leverantör av tvätten och det försenade oss. Nu hittade vi en lokal leverantör i Söderhamn och det känns jättekul. Det tog tid med fastighetsregleringen, vi har inte i praktiken kunnat sätta spaden i marken. Det känns bra att det är klart.

Anders Nygårds vet om att ytterligare en tvätt är på gång.

– Ja. vi har läst om det. Vi tycker det är roligt att det rör på sig i branschen. Vi ser det som ett kvitto på att det finns en marknad för det här. Det finns säkert underlag för två sådana här tvättar, vi oroar oss inte.

Läs också: Biltvätt på gatan förorenar

Det visste däremot inte Håkan Ruda. Men han tror inte att det förändrar något för deras del.

– Nej, jag hade ingen aning. Däremot vet jag att det är många som vill öppna sådana här tvättar. Vi har ju en 7-8 bygglov ute nu så vi har inte full koll på varje ort. Men det förändrar ingenting, det finns utrymme, säger Håkan Ruda.

Mer läsning

Annons