Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två hundbitna jubilarer

/
  • Lena Martinsson och Pia Nilsson lämnade båda Stockholm för Söderhamn.
  • När Pia köpte häst- och hundshopen kom Lena med på köpet.
  • Lena med hunden Spirit, en av sex familjemedlemmar på fyra ben.

Pia Nilsson och Lena Martinsson har följt varandra genom hela livet utan att själva veta om det. I januari fyller båda 50 år.

Annons

Lena Martinsson och Pia Nilsson hamnar nästan i bakgrunden när deras tre stora hundar stjäl uppmärksamheten i dörren. I häst- och hundbutiken i centrala Söderhamn, där båda två jobbar, är det full fart runt jul.

Det brinnande djurintresset är långt ifrån deras enda gemensamma nämnare. Båda kommer från Tullinge i Stockholm, har bott i Jakobsberg samtidigt och flyttade till Söderhamn i vuxen ålder. Dessutom fyller de snart 50 år med bara 19 dagars mellanrum.

Men trots att de levt i stort sett parallellt skulle det dröja 47 år innan Lena och Pia träffade på varandra. Först hann de flytta till Söderhamn med några års mellanrum.

– Jag tröttnade på Stockholm, det är så mycket tjabbel där nere, säger Lena.

– Vi ville ha ett lugnare tempo. Vi hade köpt sommarstuga här och innan äldsta dottern började i skolan passade vi på att flytta hit permanent 2004, säger Pia.

I Stockholm arbetade Pia inom vården som undersköterska, och fortsatte även i Söderhamn. Men det var svårt att få ett fast jobb och när hon såg att häst- och hundbutiken var till salu slog hon till. Lena kom med på köpet, hon arbetstränade nämligen i butiken sedan innan.

 – Jag brukar säga att jag tillhörde inventarierna, säger Lena och skrattar.

På tre år har de hunnit med hundutställningar, marknader, mässor och kurser tillsammans. Något annat intresse än djuren och familjen finns det inte riktigt tid eller behov för.

Att fylla 50 verkar inte skrämma någon av dem nämnvärt.

– Än så länge har jag inte hamnat i någon kris, varken nu eller när jag fyllde 40, det är jag glad för, säger Pia.

 Födelsedagarna ska firas på ett eller annat sätt. När det blir beror på när det finns någon som kan ta hand om djuren, men förmodligen bär det av utanför landsgränserna.

– Vi ska åka bort! Det lutar åt England. Där bor min pappa. Och sen finns också den stora hundutställningen Crafts där, säger Lena.

Mer läsning

Annons