Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för lanthandeln i Söderala

/
  • Hyllorna gapar tomma hos Flöjeln i Söderala. Linus Johansson vänder på varje krona för att butiken inte ska behöva stänga.

Lanthandeln i Söderala hotas av nedläggning.

Minskat kundunderlag, höga elräkningar och stort svinn tär på ekonomin.

- Hotet att vi tvingas stänga finns hela tiden, säger butiksägare Linus Johansson.

Annons

Flera av hyllorna gapar tomma mot de kunder som handlar i byns affär. Nu finns risk för att lanthandeln i Söderala tvingas slå igen.

- Det är inte guld och gröna skogar. Vi tar inte ut någon lön, det var ett tag sen sist, säger Linus Johansson.

Han och Ann-Katrin Marcusson tog över lanthandeln Flöjeln i Söderala i februari i år. Då var förväntningarna och drömmarna stora.

Planer fanns på att bygga om, renovera och framför allt att satsa på ett kafé. Visserligen är inga av idéerna skrinlagda, det är bara det att rörelsen knappt går ihop.

Bilarna kör förbi det slitna huset. Linus berättar att många inte ens vet att de har öppet.

Det är slitigt och tungt. Och som om det inte är nog med bedrövelser, nu finns risk för att Ann-Katrin Marcusson blir sjukskriven en tid.

- För att locka hit kunder hade vi planer på att utöka öppettiderna, både på kvällar och helger. Men det går väl inte nu, säger Linus Johansson.

Hopplösheten skiner igenom, fast modet finns ändå där.

- Elen är den enskilt dyraste utgiften, så där finns mycket att spara. Jag har tagit ner alla lysrör utom ett i varje armatur och vi har slagit igen två av tre kylrum, säger Linus Johansson.

Köttdisken står på tur att släckas ner. Han menar att det är onödigt att ha så mycket olika sorter, mycket hinner bli gammalt och måste kastas och en öppen kyldisk drar mycket el.

För att locka fler kunder kommer affären att ha ett smalt fräscht sortiment i kylrummet, kött och korv i ena änden, mjölk och ost i den andra.

Affären i Söderala är inte ensam om att brottas med lönsamhetsproblem. Lanthandlarna i Stråtjära och Trönö har det också kämpigt, som tidningen skrev om förra veckan.

Det som skiljer Flöjeln från dem är att den inte är berättigad till bidrag. Glesbygdsstödet kräver att det är minst en mil till närmsta konkurrent.

- Just nu känns det inte så jätteljust, men vi kör på till nästa år i alla fall, det går inte att leva på sparpengar hur länge som helst, säger Linus Johansson.

Mer läsning

Annons