Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trög start för LOV

I Söderhamn har möjlighet till valfrihet inom hemtjänsten (LOV) funnits i drygt ett år. Men än så länge är det bara cirka 25 personer som hellre anlitar privata företag, än kommunen.

Annons

Från och med april 2010 har den som fått hemtjänst beviljad i Söderhamn möjlighet att välja att få städning och tvättning utförd av ett privat företag, istället för av kommunen – till samma taxa.

Än så länge har bara ett 25-tal personer valt det privata alternativet inom LOV, lagen om valfrihet.

- Jag är inte förvånad. Det är ett vanligt mönster att det kan var trögt i början, men öka efter en tid, säger Else-Marie Nilsson, omvårdnadschef i Söderhamn.

Omvårdnadsförvaltningen ska göra en utvärdering av LOV. En enkät, som inte sammanställts än, har gjorts med brukarna. Till hösten ska även handläggarna av hemtjänst få svara på frågor om hur det fungerat. Därefter ska en fullständig redovisning göras för nämnden.

Else-Marie Nilsson tror att det kan vara bland annat ideologiska skäl – eller för möjligheten att få köpa tilläggstjänster – som gör att människor väljer det privata alternativet.

Tidningens kontakter med de tre utförande företagen visar dock att få köper tilläggstjänster. Det är andra saker som avgör när brukarna väljer: information om LOV – och kundrekommendationer.

Det ställs särskilda krav på den som ska vara privat utförare av de konkurrensutsatta tjänsterna. Papper och ekonomi ska vara i god ordning.

I Söderhamn finns tre utförare: LM Städ, Hå Hemservice och Nyckelpigans Hemservice. De flesta brukarna – drygt ett 20-tal – har Nyckelpigan, som har centralorten.

Mer läsning

Annons