Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre älgar på 45 sekunder

/

För två veckor sedan sköt Jan Lund från Stråtjära inte bara en, utan tre älgar inom loppet av 45 sekunder.

Annons

Jan Lund är en van jägare, ända sedan tonåren har han varit med på älgjakten. Men knäppt tre älgar vid ett och samma tillfälle har han aldrig gjort tidigare.

- Nej du, tidigare har det blivit en åt gången, säger Jan Lund med ett skratt.

Det var på den första efterjakten för två helger sedan som han hade sin turdag. Jan hade fått det relativt nya passet en bit upp efter Knupbodvägen. Där satt han även under den ordinarie älgjaktsveckan och såg en ko rusa förbi.

Då var älgen för långt bort för att han skulle kunna skjuta och så trodde han att det skulle gå den här gången också.

- När jag fick syn på kon och hennes två kalvar var de ungefär tvåhundra meter bort. Jag hann tänka att den här chansen kommer jag att missa innan jag upptäckte att de vände och kom upp mot hyggeskanten, rakt emot mig.

Jan lyfte bössan, osäkrade och sköt två skott. När han såg kalven ligga på marken lyfte han bössan igen och siktade på den andra kalven. Därefter tog han kon. Allt inom loppet av 45 sekunder.

- Ja, vad ska man säga. Jaktlaget hade lite roligt åt det. Någon hade läst en löpsedel där det stod att en jägare skjutit tre älgar inom sex minuter, men det tyckte de inte var så mycket att komma med nu, säger storviltsjägare Jan Lund som bara missat en enda jakt sedan det begav sig.

Han fick nämligen inte ledigt när han gjorde lumpen.

Mer läsning

Annons