Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trasigt stängsel anledningen till tom hage vid Granvägen: "Fåren rymde"

Fortfarande betar inga får vid Granvägen i Söderhamn. – Stängslen var trasiga och fåren rymde, säger fårägaren Hans Agerbjer. Nytt staket är på väg.

Annons

I två år har Hans Agerbjers får betat i hagen vid Granvägen, genom Söderhamns kommuns projekt Norrskenet. När projektet tog slut beslöt kommunen sig för att fortsätta hyra fåren, men nu står hagen tom.

Än går inga får i hagen vid Granvägen.

– Stängslen är trasiga och inte smart dragna, i somras rymde fåren. Jag fick jaga dem uppåt Norrberget, säger fårägaren Hans Agerbjer.

Se mer: Fårsläpp i Söderhamns stadskärna

För att hans får ska återvända till kommunens hage måste de sätta upp nytt stängsel. Andreas Håberg är miljö- och naturvårdshandläggare på Söderhamns kommun, och ansvarar för bygget av hagen.

– Vi ska sätta i nya, robusta stolpar, göra hagen lite större och dela upp den i två avdelningar. Men marken är problematisk. Det ligger kvar tegelstensrester sedan marken var ett bostadsområde, vilket gör att det är svårt att sätta stolparna tillräckligt långt ner. Det tar stopp, säger han.

Se mer: Hon vill rädda utrotningshotade helsingefår: "Katastrof om en ras bara försvinner"

Efter två veckors arbete är det gamla stängslet nerplockat, men Andreas Håberg kan inte säga när hagen kommer vara färdig.

– Det beror på om det dyker upp ytterligare problematik med marken. Men målet är att fåren ska komma tillbaka i år. De är ett trevligt inslag i stadsmiljön, säger han.

Hans Agerbjer är osäker:

– Med tanke på hur långt de har kommit hittills får vi se om det blir några får där i år. Men det är bättre att det blir riktigt gjort så att vi kan sikta på en långsiktig verksamhet, än att de betar där i sommar.

Läs mer: Fåren tillbaks på Skogshöjden

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons