Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditioner och folktro tar henne till Skottland

/

Monstret i Loch Ness och Storsjöodjuret är bara två exempel. Nu ska Sandra Lantz hitta fler kopplingar mellan Skottland och Sverige.

Annons

Hon har alltid varit nyfiken på människliga beteenden, traditioner och religioner. Och efter en masterutbildning i religionshistoria och en sommarkurs i arkeologi förvandlades Sandras nyfikenhet till en livsstil. Nu tar hon ytterligare ett steg och den 15:e oktober är det dags. Då åker Sandra Lantz till Skottland för tre år med forskning på universitetet i Aberdeen.

– Hittills är det bara nordisk mytologi som jag inte har studerat och därför vill jag fördjupa mig och förstå varför vi har de traditioner vi har, säger hon.

Det är de tidiga kopplingarna mellan keltiska och skandinaviska traditioner och hur folktro och religioner utvecklas som Sandra ska undersöka. Hennes primära fokus kommer kretsa kring ön Orkney norr om Skotland där befolkningens genuppsättning är mer än 50 procent skandinavisk. En del fältarbete kommer det bli, men inte förrän andra eller tredje året

– Mycket information hämtar jag från böcker men jag kommer kunna observera när olika traditioner utövas, säger hon.

Det är inte första gången Sandras intresse för religion och traditioner har tagit henne utomlands. År 2006 fick hon ett stipendium från Sida för att åka till Vietnamn i fyra månader och skriva sin masteruppsats i religionshistoria.

– Mitt hjärta slår för den vietnamesiska befolkningen. Hotet som turismen utgör på de mindre religionerna måste uppmärksammas. Det är så lätt att turism går före religioner, säger Sandra.

När hon reste till Vietnamn följde hela hennes familj med, men denna gång får inte alla ta del av äventyret. När Sandra är på universitetet i Skottland blir hennes man och fyra barn kvar i Söderhamn.

– Jag kommer långtidspendla, så jag lämnar dem inte under några längre perioder i taget. Barnen kommer alltid vara prio ett, säger hon.

Mer läsning

Annons