Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tove lever i ett paradis av puder

/
  • En säsong i alperna är en dröm för många. För 19-åriga Tove Sahlin från Söderhamn är det verklighet.

Hon tog sina första dallrande plogsvängar som tvååring. Sjutton år senare jobbar Tove Sahlin från Söderhamn själv som skidlärare och lever i varje skidfantasts dröm – de franska alperna.

Annons

– Jag har ju alltid drömt om att få göra en säsong i alperna. Att jag sökte hit är någonting som jag inte ångrar för en sekund.

Tove Sahlin, 19 år från Söderhamn, har varit en slalombrud sedan födseln. Hon började sina första kyliga vinterdagar i pappas ryggsäck med ett stort leende på läpparna. Det var fartvinden hon först fastnade för. Redan som tvååring ställde hon sig på ett par egna skidor och gjorde tävlingsdebuten fyra år senare. Men i tonåren hoppade av tävlingskarusellen efter ett osäkert fartläger i Funäsdalen.

Med tävlingsskidorna väl på hyllan tog det en hel säsong innan den riktiga skidåkarglädjen kom tillbaka. I efterhand är Tove glad för att hon inte hann tävla sönder sporten. Efter uppbrottet från tävlandet började hon i stället att jobba som skidlärare i Bollebacken. Hon gillar att få förmedla det roliga med skidåkningen till andra. Numera gör hon det varje dag på franska skidorten Alpe d´Huez.

Hon startar dagen med att sätta på sig täckbyxor och ta bussen med småknattarna till barnbacksområdet. Sedan kastar hon ut barnen och hjälper dem att sätta på skidorna innan de kan ge sig ut i backen och träna på sina skär.

Efter skidskolan ställer Tove sig i liften som tar henne till de riktiga backarna och de orörda offpistslingorna för att pumpa puder och smiskar pisten hela eftermiddagen. Vissa kvällar väntar ett receptionistpass, men annars är det inte ovanligt att hon avrundar dagen med ett par öl och trevligt umgänge

– Jag tycker det är roligare att åka skidor nu än någonsin tidigare. Framför allt är det offpiståkning som gör det svårt att sova om nätterna när jag vet att det dumpat ner en halvmeter puder utanför fönstret. Det kliar så där gött i hela kroppen, säger Tove.

Vad är ditt bästa råd till andra skidåkare?

– Att alltid åka med dina galnaste, skidglada vänner. För då kan vädret och underlaget vara hur dåligt som helst, men du kommer ändå ha så där stört jävla roligt. Väl i backen gäller det att inte tänka så mycket, det är bara att åka och ha kul.

Mer läsning

Annons