Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torghandeln ska ses över

/
  • Torghandeln i Söderhamn lever men kan bli bättre. Lars-Ove Flodberg säljer fisk till Malin Söderlund.

Ett gemensamt, stationärt tak och förnyade regler anpassade efter dagens behov. Det är två åtgärder som kan förbättra torghandeln i Söderhamn.

Annons

I Söderhamn ska torghandel ske på tre platser: Köpmantorgets nordvästra hörn, Salutorgets södra del (mellan Furanhuset och gamla Domus-huset) och på Tägtgatans södra del (mitt emot Ulrika Eleonora kyrka).

Men det händer att torghandel bedrivs på andra platser, till exempel utanför butiker. Lars Stål, teknisk chef på kommunens kultur- och samhällsutvecklingsförvaltning, konstaterar att det ger liv och puls men att kommunen också har att beakta tillgänglighetsperspektivet, det vill säga tillgång till gatan även för de som till exempel har synproblem.

Han förslår därför att kommun- och samhällsutvecklingsnämnden samlar Cityföreningen, enskilda handlare, polisen, kommunen och länsstyrelsen för att se över hur torghandeln ska bedrivas från och med 2013.

– Vi ser att det har utvecklats till att butiker vill ha sina grejer utomhus och skylta med det, så var det inte för tio år sedan. Men det ska stämma överens med regelverket också, det är där problemet varit, säger Lars Stål.

En annan ändring som föreslås är att uppföra ett stationärt tak på salutorget på Skolhusgatan. Det skulle bespara torghandlarna tid och möda att montera upp sina egna tak eller tält, samt bli estetiskt tilltalande. Som man har gjort på det centrala torget i Gävle.

Mer läsning

Annons