Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toner av Hälsingerock ska fylla Skog

/
  • På lördag kommer bandet att spela Hälsingerock på Torparbacken.

Bandet Hälsingefyr står för musiken under årets Musik på Torparbacken i Skog söder om Söderhamn. Ett arrangemang som gjorts möjligt av ideella krafter.

Annons

Det blir en musikkväll i år igen. Förra året var Perssons pack dragplåster när arrangemanget drog i gång efter två års uppehåll. På lördag kommer bandet Hälsingefyr att spela.

Robert Damberg är en av fem medlemmar i bandet. Han kallar musikstilen Hälsingerock och drar liknelser med grupper som Engmans kapell, Perssons pack och Östen med resten.

– Man kan säga att vi är fackelövertagare eller nästa generation av Hälsingerocken. Det blir en blandad akustisk underhållning från visa till rock, säger Robert Damberg.

Likt förra året togs initiativet av en ideell arrangörsgrupp. Då var det fler artister och mycket att stå i, den här gången har det varit enklare.

– Nu vet vi lite mer om hur det fungerar. Förra året var alla helt oerfarna, men nu har vi lite mer med oss i bagaget, säger Marie Nymark, en av medlemmarna i arrangörsgruppen.

Redan i höstas började planeringen för att arrangemanget skulle komma tillbaka den här sommaren. Nu återstår det bara att fixa i ordning på Torparbacken innan lördag.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk och att det här blir en tradition som kan föras vidare, säger Marie Nymark.

Hälsingefyr har spelat på flera ställen runt om i Hälsingland. I Söderhamns kommun har de bara haft två konserter, båda gångerna i centrala Söderhamn. Konserten i Skog blir första gången de spelar utanför statskärnan.

– Vi förväntar oss väl samma som på varje spelning. En hel del från oss själva och en del från publiken. Nu kommer det att vara en sittande publik och det passar oss bäst. Vi spelar inga covers så det brukar bli bäst när folk sitter ner och lyssnar, säger Robert Damberg.

För Robert Damberg kommer intresset för Hälsingerocken från familjen. Hans pappa var med och startade Iggesundsgänget och Östen med resten. Nu har han själv följt samma väg och släppt två skivor med Hälsingefyr.

Sedan förra året har bandet tappat en medlem och i stället har det tillkommit två nya. Men det blir ingen skillnad på musiken för det. Det mesta kommer att vara precis som det brukar.

– Jag tror att det blir en trevlig kväll. Hoppas det kommer en massa folk och att det blir fint väder för oss, säger Robert Damberg.

Mer läsning

Annons