Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten talar ut

/

Med bara några dagar kvar till julafton talar Tomten ut om det senaste årets misär i en exklusiv intervju med Ung.

– Tomtemor har lämnat mig och jag har sålt mina renar. Allt är skit, berättar Tomten.

Annons

Det börjar lida mot jul, som vi så klassiskt säger. Stan är pyntad med ljus, sommargardinerna har bytts ut mot juligt röda och det är då tomten gör i ordning alla leksaker som ska bli julklappar. Men något är annorlunda i år. Ett plaskigt lager snö döljer marken och det är endast några dagar kvar till julafton. I en snödriva sitter också Tomten med smutsiga kläder och böjd rygg.

– Allting går åt helvete. Det kan jag lova er, säger han och tar en stor klunk av sin hembrända sprit ur en gul plastdunk.

– Det hela började julen 2009, då jag gav Tomtemor mina gamla urvuxna yllesockor i julklapp. Visst, det var några hål i dem och de luktade inte heller rosor. Men jag tänkte att de skulle komma till användning eftersom hon jämt klagar över att hon fryser om fötterna. Jag vet inte riktigt vad som gick fel. Hon gav mig en rejäl utskällning och hotade med att lämna mig om jag inte ägnade mer tid åt henne, fortsätter han.

Efteråt mådde tomten väldigt psykiskt dåligt över Tomtemors utskällning. Det hela ledde till att Tomten började utforska starkare glöggsorter, som under 2011 utvecklades till ett beroende.

– Sen den julen var vi inte riktigt lyckliga längre och nissarna började märka av våra gräl. I augusti i år hittade jag ett brev på köksbordet, hon hade lämnat mig för ett liv på Bahamas. Och nu, eftersom jag inte kan laga mat, har jag stora problem med årets julklapp som är matkassen. Dessutom är risgrynsgröt den enda maträtt jag känner till!

Tomten slår ut med armarna, suckar tungt och tar ytterligare en klunk ur den gula plastdunken.

Högst upp på ungdomarnas önskelistorna i år står äppeltelefonerna. Som de flesta redan vet är dessa dyra och det har tomtens ekonomi fått känna på. Nissarnas ena sovsal till exempel har han tvingats omvandla till en verkstad för att slippa bygga ut och spara pengar. Men det som slagit Tomten värst är renarna. Inga renar, inga leveranser.

– Pengarna började ta slut redan i oktober tack vare ungarnas önskningar. Jag drabbades av panik och en tisdagskväll var jag på den lokala puben och råkade berätta allt för en kringresande affärsman. För att få in lite pengar sålde jag därför mina renar till honom. Så nu har Tomtemor lämnat mig och jag har sålt mina renar. Allt är skit. Så fort julen är över ska jag lägga in mig på torken, säger tomten uppgivet och skruvar igen korken.

Vad vill du säga till folket Tomten?

– Ha en förbannat bra jul! Egentligen heter jag Gert-Yngve Göstasson.

Mer läsning

Annons