Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerbilar utgör trafikfara

/

Farlig kurva oroar Ove Ramsby i Lugnet i Ljusne.
Efter timmerbilsolyckan förra veckan i Kristianstad, där ett hus krossades, kräver han åtgärder.
- Jag vill självdö i mitt eget hus, inte krossas av timmer, säger han.

Annons

Utanför det röda torpet på norra sidan av Ljusnan vid den gamla bron går den tunga trafiken tät. Lastbilar och långtradare passerar på sin väg till industrierna i Ljusne och Vallvik.

- Jag är orolig att det ska braka in en timmerbil. Tänk om det skulle hända när jag ligger och sover. Ytterväggen skulle knäckas som en tändsticka om ett tungt fordon körde av vägen i den här riktningen, säger Owe Ramsby i Ljusne.

Han blickar ut genom fönstret från sovrummet och pekar på den feldoserade vägen som ligger 10 meter från huset. Han berättar att det hänt ett flertal olyckor här genom åren och om bilspår som leder rakt mot huset.

- När jag läste om olyckan i Kristianstad där en timmerbil krossade ett hus och om mannen som klarade sig för att han var ute, tänkte jag direkt på min situation. Det kan lika gärna hända här.

Owe Ramsby kontaktade Trafikverket redan i januari om den undermåliga trafiksäkerheten. Men han hörde inget från dem. Påmind om vad som kan inträffa ringde han i tisdags och påtalade problemen. Och den här gången gick det fort. Redan dagen efter kom en representant från trafikverket.

Under fredagen visar det sig vid detaljstudier av kartor att vägen är kommunal, gränsen går ett par meter efter gamla bron. Det innebär enligt Hans Wennberg att ärendet är avslutat från Trafikverkets sida. Men han vidhåller att kurvan inte är optimal. Vägen är gammal och omgjord efter att den nya bron byggdes över Ljusnan och doseringen är kvar efter gamla järnvägen.

Tidningen kontaktar kommunens infrastrukturplanerare, Johnny Olofsson, som blir överraskad över att Trafikverket åkte ut för att kontrollera åtgärder efter en kommunal väg.

Men Owe Ramsby som fått ett halvt löfte från Trafikverket om åtgärder kanske ända kan känna sig lugn.

- Vi på kommunen har inte vetat om problemet. Men om det är så att Trafikverket varit där och konstaterat att det är en fara, kan vi sätta upp räcket i stället. Det ska vi titta på, säger Johnny Olofsson.

Mer läsning

Annons