Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Brynästopp på plats i kommunhuset i Söderhamn

/

Han lämnade sitt toppjobb inom Brynäs för att utveckla hemkommunen. Hans-Göran Karlsson brinner för näringslivsfrågor och är ny chef på kultur- och samhällsserviceförvaltningen.

Annons

Hans-Göran Karlsson är inne på sin fjärde arbetsvecka som ny förvaltningschef. Han efterträder Gunnar Mellqvist som har gått i pension och försöker träffa så många av medarbetarna han hinner samtidigt som han sätter sig in i organisationen och kommande projekt.

– När man är ny gäller det att ha stora öron. Jag vill ta tillvara allas idéer och den kompetensen som finns inom kommunen, och jobba mer över förvaltningsgränserna, säger Hans-Göran Karlsson.

På kultur- och samhällsserviceförvaltningen samlas en mängd skilda kommunala uppdrag, allt från kultur- och föreningsverksamhet, plan- och utvecklingsfrågor, turism, kost och fastighetsdrift till gator, vägar och parker.

– Det är en mångfacetterad förvaltning och det var det som lockade mig. Det blir en stor spännvidd och jag tycker att det är roligt med samhällsfrågor. I längden handlar det om hur man gör staden attraktiv för att verka och bo här, säger han.

Hans-Göran Karlsson föddes i Söderhamn, men bor sedan många år i Gävle. Kopplingen till Söderhamn har han däremot kvar i sin sommarstuga i Krokskär där han ofta vistas om sommaren.

Manschetten på skjortärmen pryds av ett broderat Brynäsemblem, som påminner om hans tidigare arbetsliv. I 38 år verkade han inom den privata sektorn. Nu senast som klubbdirektör i Brynäs IF och VD för Brynäs Arena AB, och tidigare har han drivit tre it-bolag. Han medger att det nya jobbet innebär ett stort kliv, men alla kontakter med Gävle kommun har gjort att han är väl insatt i "de stora penseldragen" inom kommunal förvaltning.

Från näringslivet i Gävle tar han både med sig kontakter, erfarenheter av att leda och driva organisationer, men också ett lite annorlunda arbetssätt.

– Inom näringslivet gäller det att leverera för att finnas kvar. Jag tror man kan jobba lite på samma sätt i en kommun. Även om en kommun inte på samma sätt ska tjäna pengar så gäller det att värdera de pengar man har för att få ut det mesta av dem.

Du har med dig näringslivsglasögonen in i det nya jobbet också?

– Ja, jag brinner för de frågorna. Jag tycker absolut att man kan kommersialisera till exempel evenemang och samarbeta med näringen. En del tycker att det är fult, men jag ser det som en överlevnadsstrategi. Det gäller att se möjligheterna. Då hamnar man i en positiv spiral, säger han.

Och just att passa på att utnyttja evenemang för att lyfta Söderhamn är något han vill jobba för. Arrangemanget av Vinterveckan 2017 är en sådan möjlighet.

– Det faller naturligt på min förvaltning, men frågan är större än så. Det handlar inte om det enskilda eventet utan om hela besöksnäringen runt det. Om hur vi visar upp Söderhamn på bästa möjliga sätt. Jag kommer att driva den frågan, säger han.

Mer läsning

Annons