Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia kan tvingas ta ner telemast

/

Telia Sonera byggde den 24 meter höga telemasten mellan villorna på Hägnan.

Utan att informera alla grannar.

Lennart Westman, en av de berörda och boende, överklagade och fick Länsstyrelsen Gävleborgs stöd.

– Skönt att länsstyrelsen markerar att man inte kan göra en sådan åtgärd i ett bostadsområde, säger Lennart Westman.

Annons

I slutet av förra året startade Telia Sonera bygget av mobilmasten mellan villorna på Kärrvägen och Kristinebergsvägen på Hägnan i Vågbro. Men bara de boende på Kärrvägen hade informerats om bygget.

Söderhamns kommun godkände bygglovet till masten. Helena Berglund – som numera slutat – fattade beslutet och Håkan Broman, förste byggnadsingenjör på bygg- och miljöförvaltningen i Söderhamns kommun, tog över ärendet.

Lennart Westman överklagade bygglovet till Länsstyrelsen Gävleborg som nu meddelat sitt beslut – länsstyrelsen anser att bygg- och miljönämnden även skulle ha underrättat villaägarna på Kristinebergsvägen, där Westman bor, och inte bara de boende på Kärrvägen om bygget av den 24 meter höga telemasten.

Länsstyrelsen Gävleborg menar också att handläggningen har präglats av kraftiga brister och ärendet ska nu återgå till bygg- och miljönämnden för förnyad prövning.

– Jag tycker att det är tragiskt att kommunen och Telia inte har förstått att de inte kan bygga utan att informera alla som berörs, säger Westman och fortsätter:

– De här masterna är förbjudna i vissa delar av Sverige och jag utgår från att den på Hägnan plockas ner. Jag vet inte om strålningen är farlig, men jag hoppas att Telia bjuder in oss till ett informationsmöte och berättar om effekterna.

Söderhamns-Kuriren har sökt Håkan Broman, förste byggnadsingenjör på bygg- och miljöförvaltningen i Söderhamns kommun, utan resultat.

Mer läsning

Annons