Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikpris till Vågbroskolan

/

Vågbroskolan får 50 000 kronor i pris för bästa teknikutbildning och ska nu satsa på datorer och robotar.

– Priset blir ett lyft för skolan och alla elever, säger teknikläraren Jan Wroblewski.

Annons

Priset på 50 000 kronor delas ut av organisationen Teknikföretagen som vill främja teknikundervisningen. Varje år fördelas fem miljoner kronor mellan olika skolor i landet som har bra idéer och i år var Vågbroskolan en av 25 vinnare.

Tidigare har skolans teknikbudget mest räckt till sugrör, tandpetare och gummiband, berättar teknikläraren Jan Wroblewski. Han har strävat efter att höja kvaliteten på undervisningen med små medel och återvunnet material.

Men med prispengarna hoppas han kunna göra mer. Pengarna ska bland annat räcka till fyra bärbara datorer och material till legorobotar som eleverna ska bygga och sedan styra via datorerna.

– Förhoppningsvis kan det här skapa en nyfikenhet för teknik hos eleverna. Jag vill sporra dem att läsa vidare på tekniklinjen på gymnasiet och sen stanna kvar i Söderhamn. Industrin efterfrågar de med teknisk utbildning i dag, säger han.

Jan Wroblewski visar eleverna hur de kan sätta en motor på legobilen. Sen, när de byggt färdigt, ska de se vilken av bilarna som är snabbast och vinner racingtävlingen på den långa träplankan "E4:an" i salen.

– Här är hjulaxlarna, bottenplattan och kugghjulen. Det är bara er fantasi som sätter stopp, säger han.

Hanna Larm och hennes klasskamrater sätter igång och provar sig fram.

– Det är roligt att bygga. Man får göra som man vill, men lite svårt är det innan man vet, säger hon och börjar pussla ihop bitarna till bilen, en efter en.

Mer läsning

Annons