Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges bästa vecka

/
  • För att räknas till simkunnig enligt den nordiska definitionen ska man klara av 150 meter bröst- och 50 meter ryggsim i ett svep.

I veckan skickade Mikaela Sundin Hedvall in Aquarenas presentation av sin vattenprovvecka och nyligen presenterades resultatet. Arrangörerna Simförbundet och EON tyckte att Aquarena var bäst i Sverige.
– Det är ett betyg på att vi är bra på att ge människor simvana, säger simhallschefen Arne Hansen.

Annons

31 badhus arrangerade vattenprovveckan för att uppmuntra folk till att kolla upp sin simkunnighet inför sommaren. För att få det tillhörande vattenprovmärket krävs det att man klarar av att simma 150 meter bröstsim och 50 meter ryggsim i ett svep. På Aquarena såg Mikaela Sundin Hedvall och resten av personalen till att simproven blandades med andra aktiviteter. Bland annat kom räddningstjänsten och visade hur man gör hjärt- och lungräddning, och barnen fick prova att simma med flytväst.

– Bland andra en grupp ensamkommande flyktingbarn kom och fick prova flytvästarna. De hade knappt sett sådana förr, men sedan när de provade tyckte de att det var jätteskönt att den flöt av sig själv, säger Mikaela Sundin Hedvall.

Både hon och Arne Hansen säger att personalens engagemang varit viktigt för resultatet.

– Fokuset låg på säkerheten i vattnet och att ha roliga aktiviteter för alla åldrar.

Arne Hansen fortsätter:

– Det här är hedrande för personalen, det skapar arbetsglädje och det är roligt att i en sådan här liten kommun kunna säga att "vi kan".

I år var första gången Aquarena deltog i Simförbundets och EON:s vattenprovvecka. Mikaela Sundin Hedvall hoppas att den återkommer varje år.

– Det är en trygghet att veta om ens barn kan simma ordentligt, särskilt när man bor som här med vatten omkring sig. Att kunna simma är världens bästa livförsäkring.

Mer läsning

Annons