Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att göra politik av motioner

/

Sverigedemokraterna lämnade in flest motioner förra året, men bara en har antagits.
– Vi vet att de blir avslagna hur bra de än är om de kommer från oss. Vi är lite av det svarta fåret i politiken, säger Christina Thuring (SD).

Annons

En klassmorfar, inglasning av hela centrum, en termometer vid järnvägsstationen och drogtester i skolan. 18 av totalt 45 motioner i Söderhamns kommun under 2011 lämnades in av Sverigedemokraterna.

– Vi är nya i politiken och måste visa framfötterna. Vill man åstadkomma förändring är det motioner eller medborgarförslag som gäller, säger Kenneth Thuring (SD).

Sverigedemokraterna får sällan medhåll från de andra partierna. Bara en av alla 18 motioner från förra året har hittills blivit antagen. Den handlade om nedskärningar i omsorgen.

En del har blivit avslagna för att de legat utanför kommunens ansvarsområde. Extra besvikna blev Kenneth och Christina Thuring över att förslaget om gps-anpassad turistinformation i telefon-appar röstades ned.

– Det är synd för medborgarna att politikerna inte tar till sig av idéerna på ett bättre sätt. Innehållet i motionerna är väldigt bra och man går miste om möjligheter bara för att idéerna kommer från oss, säger Kenneth Thuring.

Trots att Sverigedemokraterna har drivit frågor kring invandring och integration har partiet i Söderhamn inte lämnat en enda motion i ämnet.

– Den frågan kommer, men vi tar upp det när det blir aktuellt. Skulle vi kasta in en sådan motion nu skulle det inte bli bra. Nu gagnar det ingen och gynnar inte debattklimatet i kommunen, säger Christina Thuring.

Men ville ni inte visa var ni står i politiken genom motionerna?

– Alla vet var vi står i invandringsfrågan på riksnivå, så det behöver vi inte berätta. För att vi ska ta upp den frågan lokalt vill vi ha mer kött på benen först, säger Kenneth Thuring.

Kristdemokraterna och Folkpartiet lämnade inte in en enda egen motion under 2011, men stod bakom tre motioner från Alliansen. Olle Persson (KD) tycker inte att motioner är effektivt sätt att driva politik.

– De är inte lönt, de flesta motioner går ändå inte igenom. Vill man få fram sin politik är det bättre att skriva insändare eller på Facebook, där kan det bli vild debatt. Det är ju ingen som läser motionerna i kommunen, säger han.

Mer läsning

Annons