Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunt utbud i skolkaféer

/

Skolorna är bra på att hjälpa eleverna till ett sunt liv. Det är tillräckligt med gympa, maten är bra och kafeterian har vettigt utbud.

Det tycker tjejerna i nian på Norrtull.

Annons

Förr var Gluggens chokladbollar berömda bland eleverna på Norrtullskolan. Gluggen var den gamla kafeterian, som gjorde egna chokladbollar. Då fanns det också läsk att köpa.

Men sedan några år är utbudet av fett och socker strypt. Skolan ska hjälpa eleverna till en hälsosammare livsstil, inte bara genom undervisningen. Det är bra tycker niondeklassarna Tove Öhlander och Madicken Lindvall. Numer heter kafeterian X-trafiket och har ett mer genomtänkt sortiment.

Tjejerna gillar utbudet av smörgåsar, frukt, jos och smakvatten.

– Det är bra. Dubbelmackorna här är grym. De känns nyttiga, säger Tove Öhlander.

De är gjorda på fullkornsbröd, grönsaker, ost och ett tunt lager lättmargarin. Ofta köper de en smörgås som mellanmål på förmiddagarna.

Fast just i dag köper de varsin glass. Eftermiddagen är lång.

– Vi hade idrott efter lunchen, sedan svenska och NO. Vi behöver lite socker i kroppen, annars blir vi sur på lärarna och då blir det kaos, säger Madicken Lindvall med ett skratt.

Vi har i en serie artiklar berättat att var fjärde skolelev har övervikt, och konstaterat att det dels beror på att de rör sig för lite och dels att de äter för dåligt.

Men tjejerna tycker att skolan gör vad den kan för att hjälpa eleverna att leva hälsosamt. Skolmaten är bra, det finns inga söta drycker i matsalen och inga efterätter.

– Och vi har idrott två gånger i veckan, det räcker.

Tove Öhlander och Madicken Lindvall idrottar på fritiden. De tror att barns övervikt grundläggs hemma, med dåliga vanor som chips och dataspel.

Mer läsning

Annons