Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stumfilmfestival i Trönö

/

Under lördagen arrangeras stumfilmsfestival i Trönö och filmen som visas kommer att ackompanjeras av live-piano.
– Det blir mer en närvarande känsla med ett riktigt piano, säger Olov Östlund arrangör.

Annons

Hur känns det inför lördagens festival?

– Det känns bra! Men förberedelserna har tagit tid. Att sätta ihop ett intressant program kräver mycket jobb.

Vad kommer ni att visa?

– Det blir några kortfilmer med stumfilmsklassiker som Charile Chaplin och Helan och Halvan och sedan visar vi långfilmen "Hans engelska fru" från 1926 med bland andra Gösta Ekman den äldre i en av rollerna.

Vad händer mer?

– Till filmen blir det live-piano av Edward von Past som är en av få stumfilmspianister som finns i Sverige. Det blir mer äkta känsla när det är en musiker på plats som spelar till filmen.

Är det något nytt för i år som händer på festivalen?

– I juni kom den digitala projektorn på plats och det har gjort mycket för att underlätta då vi kan få filmerna mycket snabbare nu än tidigare. Långfilmen kommer däremot att visas på 35 millimeters film för den rätta känslan.

Vad är det som är så speciellt med stumfilm tycker du?

– Stumfilm kräver mycket av skådespelarna eftersom dem måste förmedla allting utan dialog, kroppsspråket blir extra viktigt. Själv är jag extra förtjust i Charlie Chaplin. Många av hans filmer känns aktuella än idag.

Tycker du att bion är viktig för bygden?

– Huset är en träffpunkt där människor kan mötas. Jag tycker att det är bra att allt inte ligger inne i stan utan att det kan finnas aktiviteter och engagemang även på mindre orter.

Hur ser publiktrycket ut?

– Jag hoppas på att det kommer så många som möjligt men vi har oturen att krocka med en gårdsauktion samma dag i Trönö. Det kommer ett antal besökare som har rest ända från Västerbotten för att gå på stumfilmsfestivalen så det känns riktigt kul.

Mer läsning

Annons