Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenten - en dyr historia

/
  • - Det är tack vare min familj jag har råd att köpa så mycket saker, säger Anna Sundin, som beställde sin balklänning från Kina.
  • - Jag ångrar att jag inte gjorde upp en bättre budget att hålla mig till i början av läsåret, säger Jessica Darkgie som lagt tusenlappar på bal, studentmössa och annat som hör studentfirandet till.

Studenten – den stora festen efter ett helt liv i skolbänken. Men om man inte håller hårt i plånboken förändras det snabbt till en dyr historia.

Vi har träffat två tjejer som inte har snålat med pengarna.

Annons

Efter tolv års slit i skolbänken springer Staffangymnasiets sistaårselever ut på trappen för sista gången i morgon. Friheten hägrar vid horisonten. Men resan fram dit är inte alltid lika enkel för alla. I dag räknar Svensk handel med att varje student i snitt lägger ner cirka 16 000 kronor på sina studentfiranden.

Anna Sundin, samhällsprogrammet, och Jessica Darkgie, medieprogrammet, har inte nått upp i så höga kostnader men är en bra bit på väg. En exakt summa kan de inte fastställa ännu men tillsammans når de upp i ungefär 25 000 kronor.

- Jag började lägga ner pengar på studenten redan i september, när det var dags att boka och betala studentkryssningen. 1 400, det var ingenting då, i dag skulle jag göra vad som helst för att ha så mycket på kontot. Då hade jag aldrig kunnat vänta mig att jag skulle lägga ner sju gånger så mycket, säger Jessica Darkige.

Vad är en bal på slottet... om inte alldeles underbar! Att tjejerna har lagt ned mycket tid och pengar på balen visar sig tydligt. Anna Sundin valde att inte åka på någon kryssning. I stället spenderade hon 1 200 kronor på en specialsydd balklänning från Kina.

- Jag var väldigt nervös. Vi dubbelkollade mina mått minst tre gånger innan jag skickade in beställningen. Sedan var det bara att vänta. Jag var rädd att klänningen skulle vara för liten eller i fel färg, men jag klarade mig undan allt sådant. Klänningen är den vackraste jag sett, jag är supernöjd, säger Anna Sundin.

Jessica Darkgie har totalt lagt ner ungefär fem papp på allt som hör balen till.

- Mitt bästa köp är helt klart balklänningen. Jag kom undan billigt, några av mina kompisar ha lagt ner över 2 000 kronor, nästan 3 000. Jag har köpt mycket nya saker till balen, bland annat skor och väska. Det som är bra är att jag kommer kunna använda dem igen, till exempel på bröllop och finare fester, säger Jessica Darkgie.

Med is i magen valde Jessica att beställa sin studentklänning från en amerikansk hemsida.

- Varför beställa en klänning från nelly.se eller hm, precis som alla andra? Jag valde att chansa och sticka ut från mängden.

När klänningen sedan kom uppstod det blandade känslor. Som alltid när man beställer kläder utan att prova dem innan så finns det en risk att de inte passar. Klänningen var för lång för Jessica Darkgies smak vilket gjorde att hon gick till en sömmerska. Shwoosch sa det så var klänningen redan dyrare än de flesta svenska klänningar.

Naglarna är det enda Jessica Darkgie inte är nöjd med. Efter att ha lagt ner 650 kronor på gelénaglar, en ny variant av lösnaglar, förväntade hon sig ett bättre resultat.

- Jag blev tipsad av kompisar att testa gelénaglar. Resultatet fyllde inte mina förväntningar och det var absolut inte värt över 600 spänn.

Studentmössan är en dyrare fälla än vad många tror. Bara en liten vit hatt med namn och klass på. Nej, här gäller det att se upp, priset stiger kraftigt efter varje detalj som läggs till. Jessica Darkgie valde en enkel mössa med sitt namn och program. I slutändan hamnade hon på 800 kronor. Anna Sundin valde att lyxa till mössan ännu mer och lade ner 1 200 kronor.

- Det är tack vare min familj jag har råd att köpa så mycket saker. Min pappa, farmor och farfar har hjälpt till att betala det mesta, de vill att jag ska ha den bästa tiden i mitt liv. Att jag ska få ett minne jag aldrig kommer glömma. Än så länge har de lyckats riktigt bra, att ta studenten är bland de roligaste jag varit med om, säger Anna Sundin.

Avslutningsvis uppmanar de till att hålla koll på pengarna, annars tar de slut på några sekunder.

- Jag ångrar att jag inte gjorde upp en bättre budget att hålla mig till i början av läsåret. Jag skulle aldrig välja att lägga ner 10 000 kronor på ett studentfirande, det finns så mycket annat roligt jag skulle kunna göra för en del av pengarna, säger Jessica Darkgie.

Mer läsning

Annons