Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmingskungen från Ljusne säljer fisk i Gävle

/
  • Hemma blir det inte stekt strömming och mos för Peter Norin.
  • När Peter Norin fick nej av Söderhamns kommun sökte de sig till Gävle i stället. Där har han och hustrun Tina en fast torgplats sedan två år tillbaka.
  • Matvagnen är lika hemsnickras som moset och strömmingen.

I två år nu har Peter Norin från Ljusne sålt hemlagat potatismos och strömming i sin lika hemsnickrade vagn på Stortorget i Gävle. Ett populärt inslag i stadsbilden.
Från början var det tänkt att han skulle hålla till i centrala Söderhamn – det blev ett nej.

Annons

Det är måndag och för Peter Norin och hustrun Tina innebär det att de har en ledig dag från strömmingstekandet och potatiskoket. Så i stället för på Stortorget i Gävle träffar tidningen dem hemma i huset i Ljusne.

– På söndagar och måndagar är vi alltid hemma i huset. Annars är det matvagnen och husvagnen som gäller, säger Peter.

Läs också: Nytt företag öppnar i Ljusne

Han berättar att han alltid levt lite av ett "tattarliv" och rest land och rike kring på olika marknader och sålt prylar. Länge var det dvd-filmer som gällde, men för tre år sedan ändrade han och Tina inriktning på företaget.

De skulle sälja fisk, strömming och lax, och potatismoset vara hemmagjort. Miljövänligt och miljömärkt skulle det också vara.

Läs också: Goda krafter i Ljusne

Peter Norin började med att ta kontakt med Söderhamns kommun och från början såg allting just ut. De skulle få välja vilken plats de ville i centrum och de stod först i kön. Men sen hörde de inte så mycket mer.

– Vi blev visserligen erbjuden en plats på gamla busstorget, den tackade vi nej till, säger Peter.

När Tina till slut ringde och frågade varför det tog sådan tid, fick hon till svar att hon och Peter skulle ha sagt nej till alla platser och därför inte var aktuella.

– Jag blir fortfarande arg när jag tänker på det. Jag hade inte ringt och sagt upp alla tänkbara platser. Det är en ren och skär lögn, säger hon.

Läs också: Ljusnebor missnöjda över att mista kontanthanteringen

I dag ser de det som de hade tur i oturen. De har fått en fast torgplats i Gävle och där säljer de bättre än vad de skulle ha gjort i Söderhamn. Numera har de många stamgäster som köper med sig mat hem, till jobbet eller äter direkt på plats.

– Kunderna älskar Peters mos och strömming, säger Tina.

Fast det vill han inte riktigt gå med på, utan säger att det är honom de älskar. Och hans hemsnickrade vagn som han tillagar maten i vill säga.

– Den får jag mycket beröm för, jag har fått flera förfrågningar också. Folk vill att jag ska göra likadana till dem. Men där går gränsen, säger Peter med ett skratt.

Numera ser han arbetet som ett fast jobb, på somrarna blir det några marknader i de södra delarna av Sverige, men annars är det Gävle som gäller.

Men visst kliar det i kroppen av reslust emellanåt.

– Marknadsmänniskor är speciella. Människor som vill resa omkring och har svårt att finna sig till ro. Det är också en yrkesgrupp som alltid klarat sig på egen hand. Ibland saknar jag det livet, säger Peter.

Tjusningen är att möta människor och om försäljningen säger han att det är som att fiska. Ibland nappar det, ibland inte.

Fast strömming finns det gott om. Så mycket att de knappt har tid att ta en ledig dag under sommarhalvåret.

Strömmingskungen, det är så Peter Norin brukar bli kallad.

Mer läsning

Annons