Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Störningar på lek utomhus har ökat"

/
  • Under sommaren har 105 störningsanmälningar kommit till Faxeholmen.

Under sommaren har 105 störningsanmälningar kommit in till Faxeholmen. De flesta handlar om höga ljud och festlighet inomhus.

Annons

Totalt har 105 anmälningar om störningar kommit in till Faxeholmen under sommaren. 83 av dem gällde störningar inifrån flerbostaden och 22 handlade om störningar utifrån. Dessa kan handla om alltifrån grillfester till lekande barn på kvällarna.

– Jag upplever det som att störningar på bollspel och lek utomhus har ökat de två senaste åren, säger Leif Pantzare som är förvaltningschef på Faxeholmen, och fortsätter:

– En del av förklaringen kan vara att vi har många nysvenska familjer och att det ibland kan vara svårt med kommunikationen. Vi försöker patrullera i områdena och vädja till barnen att de inte ska låta för mycket på kvällen. Men det är hyresgästerna vi ska ha kontakt med, alltså föräldrarna, men ibland är det svårt att ta reda på var de bor, säger Leif Pantzare.

I statistiken ingår bekräftade och obekräftade störningar. Knappt hälften, 47, är bekräftade. Bekräftade innebär att Faxeholmens störningsjour Securitas har hunnit till platsen medan störningen pågått och ansett att störningen har räknats till det.

– Det är viktigt att man respekterar och tar hänsyn till grannarna. Efter klockan 22 på kvällen ska man visa extra hänsyn, säger Faxeholmens VD Petri Berg.

Men vad som räknas till störning kan vara svårt att avgöra, tycker Leif Pantzare.

– Man måste få leva och bo också. Det är därför vi har en oberoende störningsjour som kan bedöma om det är en störning eller inte. Men det är jättesvårt, säger han.

Samtidigt vill Faxeholmen att hyresgästerna ska ta kontakt själva och prata med varandra.

– Den vanligaste kommentaren Securitas får när de knackar på hos den störande är att de blir irriterade över att grannen inte kommit själva och bett dem sänka volymen. Kontakten mellan hyresgästerna verkar inte vara densamma som för 20-30 år sedan. I dag ringer man hellre någon än att själv ta diskussionen, säger Leif Pantzare.

Den allra vanligaste störningen i Faxeholmens 3 000 lägenheter är festligheter inne i en bostad, vilket framför allt sker på kvällar och helger. Antalet störningar toppar i samband med studenten, och det kan vara lite fler störningar under sommaren.

– Då kryper folket ut ur sina kojor, och det blir mer liv och rörelse, säger VD Petri Berg.

Mer läsning

Annons