Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro bland ortsborna – många tvekar kring utbyggnad av fibernät

/
  • Om IP Onlys startavgift vore samma summa som Söderhamn Näras skulle Jonas Ström och Elin Jonsson, Bergvik, tacka ja till fiber. Men på grund av startsumman väntar de hellre tills Söderhamn Nära gräver.
  • Håkan Enbom, Vannsätter, behöver fiber men tänker inte anmäla sig till IP Only. Han tycker att priset är alldeles för högt.
  • Största orsaken till ortbonas svala intresse för IP Only är startavgiften på cirka 20 000 kronor.

Många i Bergvik och Vannsätter tycker att summan för utbyggnaden av fibernätet via bolaget IP Only är för hög. De står hellre utan, eller väljer att vänta tills Söderhamn Nära drar fiber. Andra har redan anmält sitt intresse till IP Only.

Annons

Bolaget IP Only vill bygga ut fibernätet i områdena Bergvik, Ljusne, Vallvik, Söderala, Marma och Vannsätter redan i år. De har kontaktat boende i området via post, telefon och dörrknackning.

Läs mer: Konkurrens om fibernätet: "Vi har fått jättemånga frågor den senaste tiden"

Men i Bergvik och Vannsätter verkar intresset svalt för IP Onlys erbjudande. Mestadels för att startavgiften i nuläget ligger på cirka 20 000 kronor i jämförelse med Söderhamn Näras avgift på 7 500 kronor.

– Det är en sådan otrolig prisskillnad, så det blir antingen Söderhamn Nära eller ingenting. Blir det så att IP Only gräver så struntar vi i fiber helt och hållet, säger Elin Jonsson, boende i Bergvik.

– Jag tycker att 7 500 kronor är dyrt, men att dubbla. Aldrig, det finns inte en chans att vi lägger ut de pengarna. Det tycker vi inte att det är värt, säger en Vannsättersbo som vill vara anonym.

Förutom priset finns även en oro kring själva bolaget IP Only.

– Jag tycker att det känns tryggare med Söderhamn Nära. Det andra verkar vara något uppstickarbolag och man vet aldrig vad som händer i framtiden med ett sådant bolag, säger Håkan Enbom, Vannsätter.

En oro som även Arne Lindberg delar, då han inte känner till företaget bra nog för att sätta tilltro till det.

Läs även: Dålig fiberanslutning oroar

Några som redan anmält sig till IP Only är Ann-Kristin Lantz och hennes grannar i Bergvik, som nu har 14 dagars betänketid innan de måste bestämma sig.

– Via Söderhamn Nära ska jag behöva betala 100 kronor mer i månaden och dessutom gräva fram till huset själv, då är jag ju snart uppe i de summorna som IP Only har. För mig känns det även viktigt med ett fritt utbud, säger hon.

Ann-Kristin Lantz menar att man måste titta på vad det kostar i längden och vad man får ut av de olika bolagen.

– Jag har hört av många som har Söderhamn Nära, både i och utanför Söderhamns centrum, att de inte levererar den kapacitet som de lovar. Vi kommer att sätta oss ned och titta på det erbjudande som kommit nu ifrån Söderhamn Nära, innan vi riktigt bestämmer oss, säger hon.

För att IP Only ska börja gräva kräver de att 30 procent av hushållen i ett område ska anmäla sig.

– Visst är man orolig att grannarna ska säga ja. Då kan det ju bli så att man blir låst till IP Only. Men då får man väl klara sig med det man har nu även om det är lite långsamt, säger Håkan Enbom.

Läs även: Dålig fiberanslutning i Söderhamns kommun

Att vänta ett respektive två år på att Söderhamn Nära ska gräva ser inte de vi pratat med som ett problem.

– Då kanske även de privata har gått lite lägre i priset för att det blir mer konkurrens, så vi avvaktar, säger Vannsättersbon som vill vara anonym.

IP Onlys startavgift kan komma att sänkas om fler anmäler sitt intresse. Om de går ned till samma pris som Söderhamns Nära kan flera tänka sig att tacka ja till IP Only.

Att företaget erbjuder abonnemang med högre hastighet, är inget som lockar. Trots att Håkan Enbom har fyra barn som använder internetuppkopplingen, och är i behov av högre hastighet kommer han inte att tacka ja till bolaget då han anser att det är för dyrt. Inte heller Elin Jonsson är intresserad av högre hastighet.

– Vi har haft fiber från Söderhamn Nära tidigare och det räckte gott och väl för oss, säger hon.

Läs även: Slutspurt för fiberjakten i Mo

Mer läsning