Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten stöttar förenings kamp mot globala hot

/
  • Astrid Almkvist, Emma Herelius, Anders Persson, Mikael Wallström och Annika Thornton kommer att jobba med projekt Norrskenet 2030 fram till februari nästa år.
  • Astrid Almkvist och Emma Herelius studerar vid Lantbruksuniversitetet är med i projektet och kommer att vara till stor hjälp, enligt föreningen.
  • Anders Persson visar varför en omställning är nödvändig.

Unikt omställningsprojekt beviljas statligt stöd på 300 000 kronor.
På Södra Hälsinglands Omställningscentrum är man glada, men förvånade, över att hoten mot vår försörjning lyfts på nationell nivå.
– Det är ett tecken på att Vinnova famlar i mörker, säger föreningens Anders Persson.

Annons

Omställningsarbetet i Söderhamn växlar upp. Statliga Vinnova går in och stöttar föreningen Södra Norrlands Omställningscentrum (Snoc) med närmare 300 000 kronor till sitt projekt Norrskenet 2030, som syftar till att visa hur en samhällsomställning kan förverkligas.

Läs också: "Vi har allvarliga problem"

Nationellt går endast fem procent av alla ansökningar igenom, vilket medlemmarna Anders Persson, Mikael Vallström och Annika Thornton inte är sena att påpeka.

– Pengarna är välkomna, men inte avgörande. Det är glädjande såklart och ett erkännande att vi är på rätt väg, säger Mikael Wallström.

Föreningen som på allvar startade i april i lokaler på Stenbacken anser att vi bland annat står inför en global omställning av såväl ekonomi som livsmedelsförsörjning.

Läs också: Rovor är framtiden

– Det här är storpolitik, men det går inte att blunda för världens utmaningar på regional nivå, säger Anders Persson.

Det är det som Vinnova fastnat för när de satsar på projektet som pågår till februari nästa år.

Nu fascineras föreningen av att staten äntligen har fått upp ögonen för projekt som inriktar sig på en nationell försörjning med minimalt beroende av import.

– Det känns oväntat. Vinnova bidrar med pengar till projekt som syftar på innovation och tillväxt. Vi sysslar med plan B, som handlar om allt annat än tillväxt, säger Mikael Wallström.

– Det är ett tecken på att de fumlar i mörker när de ger oss pengar, men de ser att vi tar ett helhetsgrepp när det gäller livsmedel, integration, demokrati och en ekonomi med ideellt syfte, säger Anders Persson.

Föreningen har också fått oväntad men välkommen hjälp. Fem Studenter från Lantbruksuniversitetet har valt att göra ett skolprojekt på projektet. Under torsdagen var Emma Herelius och Astrid Almkvist på plats.

– Det här är en viktig del för en hållbar utveckling, och vi kan applicera vår kunskap, säger Emma Herelius, livsmedelsagronom.

– Vi kommer att föra en dialog med kommunen och söka statistik, vi kommer också att se vilka marker som finns att tillgå för småskaligt jordbruk, säger Astrid Almkvist, husdjursagronom.

– Frågan är också vem som ska odla i framtiden? Lantburkarna blir allt äldre, samtidigt som allt fler vill äta ekologiskt och närodlat, säger Emma Herelius.

Läs också: Upplevelse när det lilla tar över

Mer läsning

Annons