Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startklart för prishöjd mjölk i Söderhamn

Den 21 september startar LRF Söderhamns nya satsning där en extra krona på mjölkpriset ska gå direkt till de lokala bönderna.

Annons

Tanken var att satsningen skulle börja senast den 1 oktober, men nu meddelar LRF Söderhamn att prishöjningen kommer att starta redan på måndag den 21 september.

Läs också: Klart: En krona mer för lokalproducerad mjölk

Prishöjningen gäller 11 mjölkbönder Söderhamn, som finns i Skog och Holmsveden, Söderala, Norrala och Mo. Handlarna som är med gör en prishöjning på en krona per liter mjölk.

Enligt LRF Söderhamn omfattar prishöjningen bara enlitersförpackningar. På så sätt kan kunderna välja om de vill köpa den prishöjda mjölken eller inte. Alla fabrikat omfattas också, det enda kravet är att mjölken är producerad i Sverige av en svensk råvara. Handlaren kommer sedan att rapportera om hur mycket mjölk som sålts och därefter gör LRF en debitering till butiken.

Läs också: Mjölkkrisens råmaskri hörs från Utomskogen till Bryssel

I Söderhamn finns just nu 11 mjölkbönder som tillsammans har ungefär 400 mjölkkor. Ica, Coop och Tempo ska enligt LRF vara med i kampanjen, men fler butiker kan tillkomma. Satsningen kommer att pågå under sex månader innan en första utvärdering görs.

Läs mer om mjölk: Steg framåt för lokalt mejeri i Dellenbygden

Mer läsning

Annons