Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka intryck från Uganda-resa

/
  • I en by utanför huvudstaden Kampala har över 20 brunnar grävts och byggts av välgörenhetsorganisationer för att invånarna ska få tillgång till dricksvatten.Foto: Barn- och utbildningsförvaltningen
  • Tvätt är en syssla kvinnan i familjen ofta tar tag i tidigt på morgonen.Foto: Barn- och utbildningsförvaltningen

Den resa till Uganda som en grupp ur skolans personal gjorde i mars satte djupa spår. Det var tydligt när de berättade om resan på Kulturens hus på torsdagskvällen.

Annons

Åtta personer från barn- och utbildningsförvaltningen reste i mars i år till Uganda i två och en halv vecka. Syftet med resan var att få förståelse för fattigdomsproblematiken och insikt om hur det är att leva under andra förutsättningar.

När de i går kväll berättade om resan för kollegor från olika förvaltningar i Röda rummet var det tydligt att den lämnat starka intryck.

Under resan var de uppdelade i grupper tillsammans med skolpersonal från andra orter i Gästrikland och varje grupp studerade varsitt ämne, några av dem kopplade till FN:s millenniemål: Vatten, barnadödlighet, aids/hiv och malaria, utbildning och jämställdhet.

Lotta Frelin berättade kring bilder från ett besök hos en midwife (barnmorska) som upplåtit sitt hem för unga flickor som blivit gravida, oftast efter en våldtäkt.

- Blir man gravid och inte är gift har man ingen framtid i Uganda. Det kändes helt otroligt att se hur den här kvinnan öppnat sitt hem för flickorna, sade Lotta Frelin.

Tack vare statens öppenhet kring aids och hiv är Uganda nu nere på sju procent smittade människor per år, berättade Åsa Unger. Landet arbetar mycket med utbildning, forskning och för att utplåna fördomar om viruset.

- Både ungdomar och små barn är väldigt medvetna. Alla ska utbildas i vad viruset ställer till med och hur man ska skydda sig mot smitta.

De första fyra ämnena landade alla i det sista som handlade om jämställdhet; kvinnors arbete med att hämta vatten, situationen för gravida, spridningen av hiv som ofta orsakas av mannens många sexuella kontakter och möjligheten till utbildning.

- Kvinnor beskrivs som en minoritet hos befolkningen, sade Eva-Britt Hartikainen. Det finns lagar, juridiska rättigheter och policydokument för genusperspektiv, men gapet mellan vad de säger och hur det ser ut i verkligheten är stort.

Mer läsning

Annons