Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsplanering mot skyfall

/
  • 2013 drabbades bland annat Vågbro av översvämningar. Kanske kan liknande bekymmer byggas bort i framtiden.

Söderhamn blir en av deltagarna i projektet iWater där städer lär sig hur man bygger bort översvämningar.

Annons

Söderhamns kommun ska delta i EU-projektet iWater, som syftar till att skaffa kunskap om att utnyttja stadsplanering och ny teknik för att undvika översvämningar, som den som drabbade Vågbro 2013.

– Om det händer måste man ha en plan, se vad som är problemet. Det här möjliggör för städer och kommuner att lära sig olika system för att skydda sig innan genom stadsplanering och miljön, säger Maria Svensson, projektutvecklare i Söderhamns kommun, som satsar runt 3,5 miljoner kronor under projektets 2,5 år.

Förhoppningen är att deltagande i projektet ska resultera i konkreta förebyggande insatser.

– Absolut. Översvämningar medför ganska stora kostnader och risk för föroreningar. Nu kan vi planera så att det inte blir så, säger Maria Svensson.

Övriga deltagare i 2,35 miljoner euro-projektet iWater är Gävle kommun och städerna Riga, Jelgava och Tartu i Estland, Helsingfors, Åbo och Aalto Universitetet i Finland samt östersjönätverket nätverket Union of the Baltic Cities.

Projektet drar i gång med ett möte i Riga i oktober, sedan följer regelbundna konferenser, bland annat med Söderhamn som värd sommaren 2016. En arbetsgrupp från kommunen och Söderhamn Nära kommer att närvara vid träffarna.

– Söderhamn blir ett gott exempel. Vi är ju en av få städer som verkligen varit med om översvämningar i samband med skyfallen 2013, säger Maria Svensson.

Mer läsning

Annons