Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städbolag gillar rut-avdraget

/
  • Annika Bergström arbetar med flyttstäd för Bloms städservice.
  • Användningen av rut-avdrag ökade med 99 köpare i Söderhamn mellan 2011 och 2012. Här flyttstädar lokalvårdaren Annika Bergström.
  • Per-Olov Blom, vd för Bloms städservice, tycker att rut-avdraget är fantastiskt.

I Söderhamn ökade användningen av rut-arbeten under 2012. Ett av de lokala företagen som dragit nytta av detta är Bloms städservice.

Annons

Under 2012 har 172 företag gjort rotarbeten åt 2 728 köpare i Söderhamns kommun. När det gäller rut har 31 företag utfört tjänster åt 1 050 köpare. Det visar statistik från Skatteverket.

Användningen av rot-avdrag minskade medan rut-arbeten ökade under 2012 i jämförelse med året innan. Det betalades ut strax över 31 miljoner för rot och strax över 2,6 miljoner kronor i rut-avdrag. Motsvarande belopp för 2011 var drygt 32 miljoner kronor i rot, respektive 2,5 miljoner kronor i rut.

Ökningen för avdraget av hushållsnära tjänster välkomnas av Per-Olov Blom, vd för Bloms städservice i Söderhamn.

– Rut-avdraget är en kanonidé. För min firma har det bara varit positivt eftersom det skapat mer jobb.

Han uppskattar att runt 30 procent av hans kunder använder sig av rut-avdrag. Hälften av dessa använder det vid flyttstädning och hälften vid hemstädning.

Under ett halvår har Bloms städservice utökat från tre till tio anställda och sedan några månader tillbaka har Per-Olov Blom ett nytt kontor på Norrtullsgatan.

Han slår sig ner vid skrivbordet och berättar att företaget planerar anställa ytterligare två.

– Vi har expanderat tack vare efterfrågan, men jag skulle inte säga att det beror till på avdraget enbart. Rut är mer som grädden på moset.

Fler jobbförfrågningar kopplar Per-Olov Blom till avdraget, men han tror också att konkurrensen därmed blivit hårdare.

– Det poppar upp städföretag hela tiden och det tror jag absolut är för att städning har blivit mer tillgängligt genom avdraget.

Mer läsning

Annons